Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "2016 perakende için hassas terazi olacak" - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM / Gazete HABERTÜRK

        Terör olayları ve turizmdeki yavaşlama 2016’da perakende sektörü için adeta el frenioldu. Çoğu marka büyümeyi yavaşlatıp verimliliğe odaklanırken, alışveriş merkezleri (AVM) güvenlik tartışmalarının ortasında kaldı. Türkiye’nin en yüksek cirolu ve ençok ziyaretçi çeken AVM’lerinden İstinyePark’ın Genel Müdürü Uğur Berk de yılın ilk yarısı için yüzde 20 ciro artışı öngörürken, büyümenin yüzde 10’da kaldığını belirtti.

        ‘UNUTULMAYACAK BİR YIL’

        Terör, Ortadoğu’daki olaylar, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nin ekonomik durumuna bakınca yüzde 10 ciro artışıciddi başarı” diyen Berk,bu yılın perakende sektörüaçısından unutulmayacaklararasına girdiğini söyledi. Martayında AVM’lerin yüzde 60’ayakın ziyaretçi kaybettiğinihatırlatan Berk, “Zamanla bukayıp geri gelse de 2016 sektöriçin hassas bir terazi olacak.

        Cirosu çok düşen markalarolduğunu görüyoruz. Kusursuzfırtınadan sağlam çıkmakiçin metrekare verimliliğine odaklanmak şart. Küreselgelişmelere paralel olaraklükste dahi sorun yaşayanmarkalar var. Önümüzdeki dönemde marka karmasında değişimler olabilir ”diye konuştu.

        ‘TURİST YÜZDE 20 AZALDI’

        2015 yılında 17 milyon ziyaretçiağırlayan İstinyePark’ın ziyaretçisayısının 2016’nın ilk yarısında 8.5milyon olduğunu kaydeden Berk,geçen yıla kıyasla yabancı ziyaretçisayısının yüzde 20 düştüğünü söyledi.Buradaki en önemli faktörlerin terör,Rusya ve Azerbaycan’daki devalüasyon,ayrıca Rusya ile yaşanan uçak kriziolduğunu belirten Berk, şöyle devametti: “Normalde yaz sezonunda toplamziyaretçimiz içinde yabancıların payıyüzde 30-35’e çıkar; kışın da yüzde 8-10arasında olur. Bu yıl gözle görülür birdüşüş var. Bu da AVM’deki alışverişhacmini yüzde 20 civarı etkiliyor.”

        ‘İstanbul Shopping Fest’eprofesyonel eli değmeli’

        İstinyePark’ın katılımcı AVM’ler olduğu 1 Temmuz’da başlayan ve31 Temmuz’a kadar sürecek İstanbulShopping Fest’in (İSF) alışverişte yeterikadar etkili olmadığını belirten Uğur Berk,“İSF’nin düzenlenmesini olumlu buluyorve daha iyi olmasını istiyoruz. AlışverişMerkezleri ve Yatırımcıları Derneği(AYD) olarak da görüşlerimizi sunduk”dedi.

        Berk, festivalle ilgili eleştirilerinişöyle sıraladı: “Öncelikle butarihlerin en iyi tarihlerolduğunu söyleyemeyiz. Çünküramazanda ve yaz aylarında zaten turistgeliyor. Dünyadaki diğer festivallerdeolduğu gibi ekim, şubat benzeri ölü

        sezonları değerlendirmek daha doğruolur. Yurtdışında tanıtımların en az 6 ayönce başlaması gerekiyor. Program veetkinliğin profesyonel bir organizasyonşirketi tarafından üstlenilmesi lazım.Ayrıca, alışverişin ve indirimlerin yanı sıra işin deneyim ve etkinlikkısmı da artırılmalı.”

        DARBE GİRİŞİMİ ZİYARETÇİ SAYISINI % 20 GERİLETTİ

        Yaşanan darbe girişimi İstinyePark’ı nasıl etkiledi?Konuya ilişkin neler söylemekistersiniz?

        Darbe girişimi sonrasında İstinyePark’ta faaliyet gösteren birçok mağazamız cumartesi sabahı açıldı ve hayat normalleştirilmeye çalışıldı. Hafta sonu ziyaretçi ayılarımızdayüzde 20 oranında bir düşüş yaşandı.Normalleşme pazartesidenitibaren başladı. Tüketici psikolojisihızla düzeldi. Her şeye rağmenTürkiye’nin güçlü bir ülke olduğunugördük. Gördüğümüz gibi, busıkıntının altından da hızlıca kalktık.Bu darbe girişiminin başarısızlığauğraması, Türk milletininbirlikte duruşu, kararlı tutumuve demokrasiye sahip çıkma iradesiylegerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ