Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık çalışanlarından 1,300'ünün FETÖ (Fetullah Gülen Terör Örgütü) soruşturması kapsamında soruşturulduğunu belirterek; darbe girişimi sonrası memurlara getirilen izin yasağının kaldırılmasının da yakın zamanda yeniden değerlendirileceğini söyledi.
Soylu, hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fetullah Gülen'i ABD'nin iade etmemesi halinde, Türkiye'nin İncirlik üssü dahil hiçbir konuda duygusal davranmayacağını belirtti.
Hükümeti devirmeye yönelik 15 Temmuz gecesi yapılan başarısız darbe girişiminde 246 kişi hayatını kaybetmiş, 2,000'e yakın kişi de yaralanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet, darbe girişiminden ABD'de yaşayan Fetullah Gülen ve cemaatini sorumlu tutmuş, Gülen ise bu iddiayı reddetmişti.
Darbe girişimi sonrası hükümet 3 aylık OHAL ilan etmiş, kamuda Gülen cemaatiyle bağlantılı binlerce kişiyi görevden alma operasyonu başlatmıştı.
Reuters ile yaptığı söyleşide Soylu, Çalışma Bakanlığı'nda yürütülen FETÖ soruşturması konusunda şu bilgiyi verdi: "Kendi bakanlığımızda yaklaşık 1,300 kişi soruşturma kapsamındadır... Türkiye'deki bütün kurumlarımız gibi bakanlığımız da bu süreci hukuk kuralları içinde yürütmektedir."
Soylu, memura izin yasağının ne zaman kalkacağıyla ilgili olarak da, "Bu izin yasağı bir tedbir ve temkindir. FETÖ yapılanmasına yönelik bir tedbirdir. Yakın zamanda yeniden değerlendirilecek" dedi.Hükümet OHAL kapsamında çıkardığı ilk kanun hükmünde kararname ile darbe girişimi soruşturması sürecinde memurlara izin yasağı getirmişti.
TÜRKİYE İNCİRLİK DAHİL HİÇBİR KONUDA DUYGUSAL DAVRANMAYACAK
ABD'nin Gülen'i Türkiye'ye iade etmemesi durumunda hükümetin alacağı tavır konusunda da Soylu, "Türkiye duygularıyla hareket eden bir ülke değil. Rasyonel bir ülkedir... Türkiye İncirlik üssü meselesi dahil bu tip meseleleri bu olaylar sonrası değerlendirebilecek bir duygusallık içinde değildir. Böyle bir duygusallıkla hareket etmez" diye konuştu.
Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini savunan Ankara, ABD'nin Gülen'i iade etmemesi halinde ikili ilişkilerin etkileneceğini vurguluyor. Dün Meclis'te kabul edilen Uluslararası İş Gücü Yasası'nda yer alan Turkuaz Kart düzenlemesi hakkında da Soylu şunları söyledi:
"Bu, büyük bir reformdur. Türkiye'ye gelmek isteyen nitelikli yabancı işgücü Turkuaz kartla birlikte, üç yıldan sonra ailelerini de kapsayan bir korumayı elde edebilecek... Turkuaz kart alan nitelikli yabancı çalışanlara vatandaşlık vermek de bundan böyle Çalışma Bakanlığı'nın inisiyatifine geçmiştir."
Yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı dün gece Meclis'te kabul edilmişti.
KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemeyi hükümetin yeniden Çalışma Bakanlığı'na gönderdiğini belirten Soylu, "Henüz çalışmayı STK'lara sunmadık. Çünkü hükümetimiz üzerinde biraz daha çalışmamızı tembih etti. Hükümetin üzerinde durduğu 4-5 nokta var. Karşılıklı tüm tarafların uzlaşması konusunda hükümetin bize bazı telkinleri oldu" diye konuştu. Hükümetin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve kıdem tazminatlarının işçi adına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edilmesini öngören fon sistemi ile ilgili olarak işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları olacağı; işveren sendikaları ise işverene ilave yükler getireceği gerekçesiyle sistem değişikliğine itiraz ediyorlar. (REUTERS)
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.