Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Antep fıstığı üreticiyi ve tüccarı hayal kırıklığına uğrattı - İş-Yaşam Haberleri

        Son 4 yılın en düşük fiyatlarını gören Gaziantep'in yeşil altını yaş fıstık hem üreticiyi hem de tüccarı hayal kırıklığına uğrattı. Yıl içerisinde beklenen yağışın olmaması, yaz mevsiminde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrederek ağaçtaki mahsulü yakması ve rekoltenin yüksek olması fiyatlara da olumsuz yansıdı. Son yılların en düşük piyasa fiyatını gören yaş fıstık, hem çiftçiyi hem de tüccarı hayal kırıklığına uğrattı.

        ÇİFTÇİ FİYATTAN MEMNUN DEĞİL

        Fıstık fiyatlarının geçen yıllara oranla daha düşük olduğunu belirten çiftçi Muhittin Çakmak, "Taşa verilerek işlenen kırmızı yaş fıstık geçen sene 10,5 ile 11 TL arasında alıcı buluyordu. Bu sene 8 TL ile 9 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlar geçen yıla oranla çok düşük" dedi.

        Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin fıstığın kalitesini de bozduğunu belirten Hacı Kiraz, "Bu sene mahsulden hiç randıman alamadık. Aşırı sıcaklardan dolayı güneş yaktı, fiyatı da beklediğimiz gibi olmadı. Bu sene mahsulümüz iyi değil. Karkamış, Kilis ve Besni tarafında fıstıklarımız var hiç birinden beklediğimiz randımanı alamadık. Günde 2 bin TL giderim var. İşçi fiyatlarımız 50 ile 60 TL arasında değişiyor. Bunun nakliye giderleri var. Günde 2 bin TL masraf oluyor toplanan mahsul ise günlük 6 bin TL civarında oluyor" şeklinde konuştu.

        TÜCCAR GEÇEN YILLARI ARIYOR

        Kırmızı fıstığın son yılların en düşük fiyatlarıyla alıcı bulduğunu belirten Mustafa Yılmaz, "Şu an fıstık fiyatlarından memnun değiliz. Son dört beş yılın en düşük fiyatlarını yaşıyoruz. Köylü bu olaydan çok şikayetçi. Geçen yıl fıstık daha fazlaydı. Bu sene Şanlıurfa bölgesinde rekolte düşük olduğu için geçen yıla oranla rekolte düşüklüğü de yaşanıyor. Geçen yıl kilogramını 10 buçuk TL'ye satıyorduk, bu sene 9 buçuk TL'den başlayan fiyatlar 8 buçuk TL'ye kadar düştü" ifadelerini kullandı.

        Son dönemlerde gerek ülkemizde gerekse başta Suriye olmak üzere diğer komşu ülkelerde yaşanan sorunların da fiyatlara olumsuz yansıdığını belirten Bozan Özdemir, "Malum ülkemizin, memleketimizin ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Gaziantep ve Şanlıurfa yöresi Rusya ile olan ilişkilerimizden dolayı, iki ülke arasında yaşanan uçak krizinden ve Suriye krizinden dolayı bu sene çiftçinin hak etmediği bir fiyat söz konusu. Fiyatlarımız şu anda düşük seviyede seyrediyor. Bölgemizde fıstık fiyatlarının tekrar iyiye doğru gidişini esnaflar olarak bekliyoruz. İnşallah bu fiyat iyileşmesi beklenecektir" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ