Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kalıcı yaz saati 2.5 milyar TL tasarruf getiriyor - İş-Yaşam Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaz saatinin kalıcı olması yönündeki talebi gerçekleşti. Bakanlar Kurulu, yaz saatinin kalıcı olarak uygulanmasını kararlaştırdı. 1973 yılından beri devam eden yaz saati uygulaması sürekli hale getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar uyarınca, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla mart ayında saatlerin 1 saat ileri alınmasıyla başlayan yaz saati uygulaması, bundan böyle yıl boyu sürecek. Daha önceden planlananın aksine 30 Ekim’de saatler geri alınmayacak. Uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanılacak, böylece enerji tasarrufu sağlanacak. Sadece kamu kurumları, 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlayacak. Bu oran özel sektörün kullandığı 08.30- 17.30 ya da 09.00- 18.00 saatleri arası mesailer de dikkate alındığında 2.5 milyar TL’ye ulaşacak. İstanbul Teknik Üniversitesi, gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatlerini 08:00-17:00 olarak belirledi. Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, bu saatler için Türkiye toplam elektrik tüketiminde yüzde 1.32 oranında tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon TL olarak hesaplandı.

        BAŞBAKAN: KAFA KARIŞIKLIĞI OLMAYACAK

        Başbakan Binali Yıldırım da Valiler Toplantısı’ndaki konuşmasında, yaz saati uygulamasıyla ilgili şunları söyledi: “Bu seneden itibaren yaz- kış saati uygulaması yok, kaldırdık. Kafa karışıklığı olmayacak. İleri geri aldın mı, geç mi kaldın, ‘Efendim saatler değişti, gelemedim’... Yok öyle artık. Sen değişeceksin, saatler değişmeyecek. Zaman ekonomisi.” Yaz saati uygulaması için Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurumu, finans kurumları, Diyanet, THY, ihracatçılar gibi pek çok kurum ve kesimden görüş alınıyor. Geçmişte, Avrupa ile yaşanacak saat farkı nedeniyle uygulamaya pek çok kurum karşı çıkarken, bu sefer teklifin olumlu karşılandığı belirtildi.

        AVRUPA İLE SAAT FARKI AÇILACAK

        Doğu Avrupa zaman diliminde bulunan Türkiye’nin, doğusu ile batısı arasında 1 saat 16 dakikalık zaman farkı bulunuyor. Türkiye, evrensel zaman diliminden 2 saat ileride bulunurken (GMT+2), artık 3 saat ileride (GMT+3) olacak. Daha önce Avrupa’nın büyük kısmıyla 1 saat olan zaman farkı, kış aylarında 2 saate çıkacak. Kışın saat farkı İngiltere’yle ise 3 saate ulaşacak.

        AYDINLIKTA MESAİ, GECE YARISI MAÇ

        Yaz saati uygulaması, aydınlıkta çalışma süresini artırarak, günlük hayatı da doğrudan etkileyecek. Uygulamanın bazı etkileri şöyle sıralanıyor:

        - Kamu personeli için sadece ocak ayında 20 dakika karanlıkta çalışma söz konusu olacak. n Aydınlıkta yapılan mesai, psikolojik ve sosyolojik olumsuzlukları önleyecek.

        - Kamudaki erken mesai uygulaması kalıcı hale gelecek. n Havanın erken kararmasından kaynaklı trafik kazalarının azalması bekleniyor.

        - Yaz saati uygulamasıyla güneş Ankara’da 17.30’da, İstanbul’da 18.00’de batacak.

        - Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye saatiyle 21.45 olan maçların başlama saati 22.45, UEFA Avrupa Ligi’nde ise 22.05 olan başlama saati Türkiye’de 23.05 olacak. n

        - Havayolu şirketlerinin uçuş saatleri, namaz saatleri ile bazı finansal işlemlere ilişkin saatler yeniden düzenlenecek.

        - Türkiye gibi GMT +3’ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler ise Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.

        ALBAYRAK: CİDDİ ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, konuya yönelik olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Albayrak, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca devam etmesiyle önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanacağını belirterek, “Uygulama ile ciddi tasarruf sağlayacağız. Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ