Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Süper Lig yayın ihalesinin faturası futbolsevere çıkacak - İş-Yaşam Haberleri

        İlk olarak 1994 yılında naklen yayın gelirlerinden para kazanmaya başlayan Süper Lig kulüpleri, 1996 yılından bu yana da havuz sisteminden hatırı sayılır bir gelir elde ediyor. Öyle ki, Anadolu kulüplerinin gelirlerinin yüzde 70-75’i naklen yayın gelirlerinden oluşuyor.

        Son günlerde Türkiye’de hem futbol severlerin hem kulüplerin hem de Süper Lig yayını ile ilgilenen şirketlerin gözü kulağı kasım ya da aralık ayında yapılması planlanan Süper Lig yayın ihalesinde. Hatırlanacağı gibi son yapılan yayın ihalesi Avrupa’nın 5’inci en yüksek yayın ihalesi olmuştu. Kişi başına milli gelire göre bakıldığında ise dünyanın en yüksek tutarlı ihalesiydi.

        Türk futbolundaki oyun ve oyuncu kalitesindeki düşüş, statların boş kalması ve futbola olan ilgideki düşüş, mevcut yayıncı kuruluşun istediği abone rakamlarına ulaşamaması gibi kriterler göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda yapılacak olan ihalede oluşacak olan fiyat ise şimdiden merak konusu.

        Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi Lig’de oynayan futbolcuların değerleri ile naklen yayın gelirleri kıyaslandığında Süper Lig en pahalı liglerden biri. Yani bir anlamda düşük kaliteye, oldukça yüksek bir bedel ödeniyor. İhalede çıkan bu yüksek tutar da bir şekilde futbolseverlerden çıkarılmaya çalışıyor. Futbol severler evlerinde TV’den maç izlemek için dünyanın en zengin ülkelerinin vatandaşları ile aylık aynı ücreti ödemek durumunda kalıyorlar.

        PERISCOPE’A YÖNELTIYOR

        Aylık abonelik ücretlerinin yüksekliği futbolseverleri farklı kanallara itiyor. Öyle ki geçtğimiz günlerde, Periscope’daki sadece bir yayıncının maç yayınını 65 bin kişi izlemişti.

        'GELİRLER ÇOK İYİ AMA BORÇ YÜKÜ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR'

        Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte ‘Bir Futbol Kulübünde CFO Olmak’ isimli raporunu yayınladı. Raporu hazırlayan Deloitte Türkiye CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, kulüplerin ve özellikle CFO’larının oldukça zor bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Kulüplerin, kâr amacı gütmeyen dernek ve hisse performansını artırmaya çalışan iştiraki bir arada barındırdığına dikkat çeken Sezgin, “Gelirlerde inanılmaz artış, ancak giderlerde daha da büyük artış söz konusu. Borç yükü ise çığ gibi büyüyor” dedi.

        İNGİLİZLER BİZDEN 4 KAT ZENGİN AMA AYNI PARAYA TV’DEN MAÇ İZLİYORLAR

        Türk futbolseverler zengin Avrupalardan çok daha pahalıya maç izliyor. Örneğin, bir İngiliz, dünyanın en iyi ligi olarak gösterilen Premier Lig’i, 1. Lig’i ve FA Cup maçlarını içeren bir paketi aylık yaklaşık 17 Sterlin yani yaklaşık 100 TL ödeyerek izleyebiliyor. Bu rakam bir Türk futbolseverin Süper Lig’in tüm maçlarını izleyebilmek için yayıncı kuruluşa ödediği tutarla hemen hemen aynı. Bu kıyaslamayı yaparken izlenilen ligin kalite farkının yanı sıra İngiltere’de satın alma paritesine göre kişi başına düşen milli gelirin 41 bin dolar, Türkiye’de ise 11 bin 500 dolar olduğunun altını çizmekte fayda var.

        RAKİPLERLE ARADA UÇURUM VAR

        KPMG Football Benchmark ekibinin çalışmasına göre, Süper Lig; İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’dan sonra en çok maç yayını geliri elde eden 6’ncı lig. Yıllık 360 milyon Euro’luk bir anlaşmayla yayın hakları satılan Süper Lig’in bir maçı 1 milyon 111 bin Euro karşılığında televizyonlara yansıyor. Türkiye düzeyindeki Avrupa liglerinin yayın hakları ile Süper Lig arasında ise uçurum var. Örneğin Hollanda Ligi 12 yıl süreyle 960 milyon Euro karşılığında satılmıştı. Türkiye Süper Ligi’nden yaklaşık 4.5 kat daha az kazanan Hollanda kulüplerine yılda ortalama 80 milyon Euro ödeniyor.

        TEK MAÇA REKOR FİYAT

        Yayıncı kuruluştan satın almanın bedeli de oldukça yüksek. Örneğin geçen hafta oynanan Beşiktaş- Galatasaray derbisini tek maç satın alarak TV’den izleyen vatandaş 50 TL, dün akşam oynanan Çaykur Rize-Beşiktaş maçını izleyen ise 30 TL ödemek durumunda kaldı.

        SEFER YÜKSEL/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ