Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan'ın incisi Doğuş Grubu'na geçiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Uluslararası kreditörlerle varılan özelleştirme anlaşması kapsamında Yunanistan'ın 2013 sonunda400 milyon dolara Türk-Arap fonu Jermyn Real Estate Fund'a satışı konusunda anlaşmaya vardığı Astir Palace Oteli'nin hisseleri bugün devrediliyor. Jermyn Real Estate Fund'da son dönemde Yunanistan'a yaptığı yatırımlarla öne çıkan Doğuş Grubu'nun da yüzde 15 payı bulunuyor.

        Satış gelirlerini hisselerin büyük bir kısmına sahip olan Yunanistan'ın ikinci büyük bankası National Bank of Greece ve ülkenin özelleştirme kurumu (HRADF) elde edecek. National Bank'tan bir yetkili, "Astir'in hisselerinin tamamı bugün transfer edilecek" dedi.

        Yunanistan hükümeti tarafından 2013 yılının Ocak ayında400 milyon euroya satılması yönünde anlaşmaya varılan otelin satış sürecinde yer alan Türk şirketinin Doğuş Gurubu olduğu duyurullmuştu. Satışa ilişkin haberler Yunan ve Türk medyasında geniş yer bulmuştu.

        EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME

        Doğuş Grubu’nun da yer aldığı özelleştirme, Yunanistan’da ekonomik kriz döneminde ‘toto’dan sonra gerçekleşen en büyük özelleştirme olarak kayıtlara geçti.

        Suudi arabistan kökenli oluşum AGC Jermyn Street, 2 milyar euro Arap sermayeli AGC Equity Partners bünyesinde faaliyet gösteriyor.

        Doğuş Grubu şirketlerinden D-Marin, 2013 yılında bünyesinde üç marina bulunduran Yunanistan'ın en büyük marina zinciri MedMarinas'ın yüzde 51 hissesini satın almıştı.

        MAHKEME DURDURMUŞTU

        Özelleştirme Ajansı'nın elindeki en önemli turistik değerlerden olan Astir Palace'ın satışı mart ayında Yunanistan'ın en üst mahkemesi tarafından durdurulmuş, mahkeme karara gerekçe olarak hükümetin sunduğu kent planının yüksek sayıda mesken bina inşa edilmesini öngördüğünü ve çevreye verebileceği zararı göstermişti.

        Özelleştirme ajansı yeni imar planının mahkemenin kararına göre uyarlandığını belirtti.

        Harita

        DOĞUŞ GRUBU'NUN YÜZDE 15 HİSSESİ VAR

        Konsorsiyumun içinde Türk bir şirketin de bulunduğu ifade edilirken, şirketin kimliğiyle ilgili net bir açıklama yapılmadı. Fakat Yunan basınında yer alan haberlere göre söz konusu şirket son dönemde turizmdeki yatırımlarıyla adından sıklıkla söz ettiren Doğuş Holding. Şirketin konsorsiyumda yüzde 15 civarı bir payı olduğu belirtiliyor.

        EN SON HILTON ATİNA'YI ALMIŞTI

        Satışa çıkarılan Atina'nın ikonik otellerinden Hilton Atina'ya en yüksek teklifi Doğuş Grubu ile Yunan Constantakopoulos ailesinin sahip olduğu TEMES'in verdiği öğrenildi.

        Otelin hisselerinin yüzde 97.3'ünü elinde bulunduran Alpha Bank tarafından yapılan açıklamada, oteli satmak için Doğuş-TEMES konsorsiyumunun seçildiği ifade edildi. Otelin satışı ile ilgili diğer şartların ve fiyat konusunun yapılan müzekereler neticesinde belirleneceği kaydedildi.

        HİLTON'UN YUNANİSTAN'DAKİ İLK OTELİ

        Atina'nın kalbinde yer alan Hilton Atina, 53 yıllık bir geçmişe sahip ve markanın Yunanistan'daki ilk oteli olma özelliğini taşıyor. 506 odası bulunan otelde, 22 tane de konferans salonu yer alıyor. 16 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan tesisin, genişletmeye de müsait olduğu ifade ediliyor.

        110 MİLYON EURO VE ÜZERİNDEKİ TEKLİFLER DEĞERLENDİRİLDİ

        Geçen şubat ayında oteli satışa çıkaran Alpha Bank, tesis için sadece 110 milyon euro ve üzerndeki teklifleri değerlendirmeye alacağını açıklamıştı. Yunan uzmanlar otel için tatmin edici fiyatın 170 milyon euro olduğunu açıklamışlardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ