Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hazine karşı garantili dış finansmana ilişkin düzenleme - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine karşı garantisi ile kullandırılan dış finansmana ilişkin ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezası, ihmali olan kişilerden tahsil edilecek.

        Hazine Müsteşarlığının "Dış Fi̇nansman Sağlanmasına İli̇şki̇n Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeli̇kte Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇ği" Resmi Gazete'de yayımlanarak 25 Aralık 2014'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

        Buna göre, bir takvim yılı içerisinde garantili finansmana ilişkin kreditöre olan ödeme yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getiren kuruluşlar ile borçlu kredilerine ilişkin ödeme yükümlülüklerini vade tarihinde veya vade tarihinden itibaren 25 iş günü içerisinde tahakkuk edecek gecikme zammıyla yerine getiren kuruluşlar, bir sonraki takvim yılı içerisinde itfa tarihindeki hesaba konu yükümlülüklerini karşılayacak miktardaki tutarı en geç vade tarihine kadar hesaba aktarmakla yükümlü olacak.

        Söz konusu kuruluşlar bir sonraki takvim yılı içerisinde hesaba konu vadesi gelecek her bir borç taksit tutarının en az yüzde 50'sini vade tarihinden en az 3 ay önce kalan tutarı ise vade tarihine kadar hesaba aktaracak.

        Müsteşarlıkça, izleme veya denetim sonuçlarına göre, ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumunda kuruluş hakkında her bir ödeme vadesi için idari para cezası uygulanacak. Ancak söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, kişi ya da kişilerin ihmal veya hatası sonucu ortaya çıktığında, kuruluş idari para cezasını sorumlu kişilere rücu edecek.

        Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihteki Dış Borç Ödeme Hesabına Konu Garanti Protokolleri ve İkraz Anlaşmaları, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde yenilenecek. Söz konusu protokol ve anlaşmalar yenilenirken tadilatın yapıldığı günün hesap bakiyeleri dikkate alınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ