Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünyanın en yenilikçi stadına Türk imzası! - İş-Yaşam Haberleri

        Türk inşaat şirketlerinin yurtdışındaki başarılarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Dünyanın en büyük 174'üncü inşaat şirketi olan Esta Construction'ın 2013 yılında yapımına başladığı ve 2016 yılının Ekim ayında tamamlanan Krasnodar Arena stadyumu 2016-2019 dönemi için Rusya'nın en kaliteli stadyumu seçildi.

        210.000 m2 alan üzerine kurulu (stadyum binası ve park alanı ile birlikte), 34.151 koltuk kapasiteli Krasnodar Arena, 6 katı toprak üzerinde olmak üzere toplam 8 katlı. 35.000 m2 traverten doğal taş kaplama, 17.100 mt paslanmaz lamel, 31.000 mt aluminyum lamel, 7.500 m2 HPL panel cephe giydirme elemanları, 3.000 m2 paslanmaz hasır örgü asma tavan, 3.250 m2 cam korkuluk ve 2.300 m2 vitraj yüzey malzemesi tercih edilen Krasnodar Arena'nın tüm bu yüzey kaplamaları, özel tasarım aydınlatma elemanları ile ışıklandırıldı. Krasnodar Arena, çatı alt membran kaplama ile üst prekast tribün basamakları arasındaki boşluğu dolduran toplamda 4.700 m2'lik, stadyumdaki organizasyonların nabzını tutan üst seviyede teknolojiye sahip bir medya ekran ve bunu destekleyen bir altyapı sistemi özelliği ile dünyada bir ilke imza attı.

        Rusya'da ESTA Construction markasıyla faaliyet gösterdiklerini söyleyen ESTA Global Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, ESTA Yatırım ve Geliştirme şirketiyle Türkiye'de de konut projelerini hayata geçirmeye başlayacaklarını söyledi. Demirbilek, "ESTA, İstanbul merkezli Rusya, Amerika, Kazakistan, Türkmenistan ve Bahreyn olmak üzere 6 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. 2015 yılında 330 milyon dolar ciro elde ettik. Tüm dünyada toplam çalışan sayımız 7 bin 500. Bugüne kadar toplam 2.5 milyar dolarlık projeyi imzamızı attık" dedi.

        "ANIT BİR ESER BIRAKMAK İSTEDİK"

        Demirbilek sözlerine şöyle devam etti: “Stadyumun inşaatının başlamasından önce dünyanın en büyük statlarını kulüple birlikte gezdik. Onlarda olmayan ve bizi farklılaştırabilecek neler yapılabilir diye çok yoğunlaştık. Sonrasında proje aşamasında, işverenin de birebir isteklerini de yansıtacak şekilde hassasiyetle çalıştık. Sorunsuz bir süreç yönetimi için planlarımızı iyi yaptık. Futbolu çok iyi bilen ve kusursuz, yüzyıllarca ayakta kalacak bir anıt eser bırakmak isteği, bu stadyumda mimari ve mühendislik açısından olağanüstü işler yapmamıza olanak sağladı. İnşaat alanında mühendisliğin önemini bazen gözden kaçabiliyor. Ancak yaptığınız binaların, yüzyıl sonra da sorunsuz ve yüksek teknoloji ile donatılmış olmasının altında mühendislik yatıyor. ESTA Ailesi, sadece bu stadyum değil, aldığı tüm işlerde kendini mühendislik alanında da geliştiriyor. Bu sebeple, diğer rakiplerimizden ayrılıyoruz. İşverenlerimiz de sürekli bizden yeni işler istiyorlar. Mimarlık konusunda da, şunu gördüm. Mimar kimse, hangi ülkedense o ülkenin ürünlerini projelerde öneriyor. Uluslararası projelerde iş yaptığınızda bunu daha iyi görüyorsunuz. Ben, bu tip büyük işlerde hep Türkiye’yi temsil ettiğimi düşündüm. Dünyanın en iyi mimarlık ofislerinde yetişmiş arkadaşlarımızla New York’da bir mimarlık ofisi açtık. Onların hedefi, başta New York olmak üzere, dünyanın dört bir yanında projeler tasarlamak ve Türk ürünlerine öncelik vermek. Şirketin ismini bile ESTA koymadım ki, bize hizmet eden bir vizyonla gelişmesin Amerika’daki şirketimiz. Şu anda bizim bütün projelerimizi bu şirket yapıyor. Ancak kısa vadede hedefimiz, bizim işlerimizin payının toplam iş hacmi içinde çok düşük seviyelere gelmesi. Türkiye, bizim anavatanımız. Grubumuzun merkezi İstanbul. Uluslararası düzeyde işler yaptıktan sonra, bu bilgi birikimimizi konut projeleriyle Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Biz yaptığımız her işte, ESTA GLOBAL olarak, müşterilerimize ve tüm paydaşlarımıza kazandırmayı önceliyoruz. Bunu yaparken de, yenilikleri getirerek, daha önce hiç yapılmamışı yaparak, geleceğin yaşam tarzını bugünden sunmayı hedefliyoruz. Bunu da mühendislik, mimari ve iş modeli geliştirme kapasitemize borçluyuz.”

        TÜRKİYE'DE KONUT PROJELERİNE BAŞLIYOR

        ESTA Construction Türkiye İcra Kurulu Başkanı Alper Tüfekçi ise Dolapdere-Piyalepaşa'da 45 bin metrekarelik inşaat alanına sahip konut ağırlıklı, cadde mağazaları ile kent merkezli özel bir projeye başladıklarını belirtti. Yakın zamanda bu projenin lansmanını yapacaklarını vurgulayan Tüfekçi, "Basın Ekspres caddesi üzerinde 30 bin metrekare inşaat alanına sahip 200 daireden oluşan bir başka projemizi de hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Yine Bağdat Caddesi'ndeki konut projemiz inşaat aşamasında. İstanbul Bahçeşehir ve Silivri'de, İzmir Bayraklı'da ve Marmaris'te de geliştirme aşamasında olan projelerimiz var" dedi.

        Tüfekçi, ESTA'nın Türkiye'deki toplam portföy ve yatırım değerinin 300-350 milyon dolar olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ