Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşsizlik 590 bin arttı, kesenin ağzı açıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İfşa edeceğim’ uyarısında bulunurken, işsizlik konusunda hükümetin daha sert tutum takınmasının altında Türkiye referanduma giderken işsizliğin yüzde 12’nin üzerine çıkması yatıyor. 2008 krizinin ardından 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlanan istihdam teşviklerini yılın başında daha da güçlendiren hükümet, Olağanüstü Hal (OHAL) çerçevesinde önceki hafta yayımlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de bu yıla özgü olmak üzere, ilave olarak yeni işe alınacak her işçi için 773 lira teşvik verecek. Hükümetin istihdamı artırmak için uygulamaya koyduğu teşvikler şöyle:

        REKLAM

        YENİ İŞÇİYE VERGİ YOK:İşveren, 1 Şubat’tan itibaren yeni işe alınan işçiler için bu yılın sonuna kadar asgari ücrete karşılık gelen gelir vergisi ve damga vergisi ödemeyecek. Yeni alınacak bir işçinin işverene maliyeti bu sene 2 bin 88 lira yerine bin 315 lira olacak.

        ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ:Geçen yıl asgari ücretin yüzde 30 artırılarak net bin 300 liraya çıkartılması dolayısıyla yıl boyunca yaklaşık 8.5 milyon işçi için aylık 100 lira destek sağlandı. Desteğin bu yıl da devam etmesi için yapılan yasal düzenleme çerçevesinde, hükümetin önümüzdeki günlerde aylık destek tutarını açıklaması bekleniyor. Desteğin bu sene de işçi başına 85 lira dolayında olması bekleniyor.

        GENÇ VE KADIN TEŞVİKİ: İşe alınan kişi 18-29 yaş arasında erkek veya 18 yaşından büyük kadın ise sigorta primleri işveren payı 2 yıl süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Teşvik süresi, mesleki yeterlik belgesi sahipleri için 48 ay uygulanıyor.

        İŞBAŞINDA EĞİTİME 11 AY: Tam zamanlı olarak işbaşı eğitim programına katılanlara devlet tarafından 11 ay süreyle aylık bin 404 TL net ücret ödeniyor. İşbaşında eğitim programını tamamlayanları işe alan işverenlere imalat sanayii sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca işveren primi teşviki sağlanıyor.

        REKLAM

        ARTI İSTİHDAMA 702 TL: Artı İstihdam Programı’yla katma değeri yüksek sektörlerde istihdam artıran işverenlere, işe alınacak işçiler için birinci yıl aylık net asgari ücretin yarısı (702 TL), ikinci yıl da yüzde 25’i (351 TL) oranında teşvik verilecek.

        AYLIK 666.6 TL PRİM DESTEĞİ EN SERT ADIM

        İşverene, 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren işe alınacak ilave işçiler için aylık prim ödeme gün sayısının 22.22 ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarda destek ödemesi yapılacak. Bu şekilde yapılacak destek ödemesi aylık 666.66 lira olacak. Bu destek, işverenin bir işçi için ödemesi gereken 577.69 liralık sigorta primi ve işsizlik sigortası fonu prim kesintisinden daha fazla rakama tekabül ediyor. İşveren bu primleri ödemediği gibi artan tutarı da diğer işçileri için ödemesi gereken primden mahsuplaşma suretiyle indirecek. Destek ödemesi, 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek. Destekten yararlanabilmek için işçinin son üç ayda o işverene bağlı olarak sigortalı çalışmamış olması koşulu aranacak.

        % 5 PRİM İNDİRİMİ

        Prim ödemelerini düzenli yapan işverene 5 puan indirim sağlanıyor. Dürüst işverenler işçi başına aylık 88.87 TL daha az prim ödüyor.

        Ahmet KIVANÇ -Tahsin AKÇA/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ