Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Peugot Avrupa'nın en büyük ikincisi olmaya hazırlanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Peugeot, Opel'i satın almak için görüşmelerini sürdürürken, iki şirketin bilanço kıyaslaması Avrupa otomotiv pazarında kar-zararla değişen güç dengelerini ortaya koyuyor.

        Üstelik bu, kapitalizmin yüzyıllardır çalışan denklemini de doğruluyor; Büyüyen balık küçülen balığı yutuyor.

        1999'dan bu yana zararı 20 milyar dolara ulaşan Opel'in yüzde 16'lık pazar payı, 12 milyar dolara yakın nakit biriktiren Peugeot'nun hedefinde.

        Üstelik, tam da Trump ABD'de General Motors'u daha fazla yatırım için baskı yaparken.

        Peugeot'nun son 5 yılda izlediği finansal stratejiler ise zamanlamanın tesadüf olmayabileceğini gösteriyor.

        PEUGEOT YILLARDIR BUGÜNÜ BEKLEMİŞ OLABİLİR

        REKLAM

        PSA grubu, yıllardır rakiplerini satın alacağı günlerin hazırlığını yapmış olabilir:

        2016 hariç 5 yıllık ortalamada BMW, Diamler, FCA, Renaul ve VW arasında satışlarına oranla en düşük AR-GE harcamasını yapan Peuogeot PSA grubun 7,2 milyar dolara yakın nakit pozisyonu bulunuyor. Bunun sadece 2,7 milyar eurosu 2016 bilançosundan.

        Bu da GM, Opel'in satışından bir kez daha vazgeçmez ve anlaşma, konuşulan rakam olan 2 milyar dolarda gerçekleşirse Fransız devin elinde halen güçlü bir nakit pozisyonunun kalmasını sağlayacak. Grubun CFO'su Jean-Baptiste de Chatillon da "Bu kaynaklarla fırsatları yakalamak için hazırız" diyor.

        7 YIL SONRA İLK TEMETTÜ DE GELİYOR

        Peugeot bilançosu bu nakit pozisyonuyla o kadar güçlendi ki Opel'i satın alma kararı veren şirket 2010'dan bu yana bir ilk olarak da hissedarlarına temettü ödemesi yapmayı planlıyor.

        Peugeout ve Citroen markalarının sahibi Fransız PSA 2016 mali sonuçlarına göre net karını bir önceki yıla göre neredeyse ikiye katlandı; net kar yüzde 79 artışla 2,85 milyar dolar oldu.

        REKLAM

        OPEL'İN ZARARI 20 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

        Opel'in 1999'dan bu yana 20 milyar doları bulan zararına ise satışların arttığı 2016'dan dahi 257 milyon dolar ekleniyor. Bu rakam bir önceki yıl 813 milyon dolardı.

        Opel'i satışı için olumlu yönde devam eden görüşmelerinde General Motors'un 90 yıldır sahibi olduğu Alman markadan vazgeçmek için gösterilen tek ana neden de bu tablo.

        KANADA RUS ORTAKLIĞI BAŞARAMAMIŞTI

        Bundan 8 yıl önce yaşanan krizde de Opel'in satışı gündeme gelmiş ancak hükümetin destek aktarma sözü üzerine son anda vazgeçilmişti.

        O tarihte Kanada-Rus ortaklığı Magna Opel'i almaya başaramadı.

        TEK PÜRÜZ İSTİHDAM

        Şu anda anlaşma için görünen tek pürüz ise Opel fabrikalarında çalışan işçiler üzerine.

        Opel, Avrupa çapındaki 6 ülkede bulunan 10 fabrikasında 35 bin 600 kişi istihdam ediyor ve bunun 18 bin 250'si Almanya'da. Satın alma durumunda Fransız olmayan işçilerin geleceğinden endişe ediliyor.

        REKLAM

        PEUGEOT VAZGEÇMİYOR

        Bu konuda da anlaşmayı bu hafta içerisinde sonuçlandırmak isteyen PSA CEO'su Carlos Tavares ise Alman ve İngiliz hükümet yetkilileriyle görüşmeyi sürdürüyor.

        Satın alma durumunda Volkswagen'den sonra Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil grubu olacak.

        2016 bilançosuyla birlikte açıklanan beklentiler ise Peugeot'nun gelecekte karlılık açısından da daha agresif bir strateji izleyebileceğine işaret ediyor.

        2016-2018 için yüzde 4 olan faaliyet karı hedefi yüzde 4,5'e yükseltildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ