Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Özel sektöre istihdam seferliği çağrısı! - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında, özel sektör temsilcilerine açıklamalarda bulundu.

        Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Dünyada Brexit ve Trump'ın ardından küresel yavaş büyümeye bir de ek belirsizlikler eklendi. Şimdi bir nevi daha önce haritası çıkarılmamış bir alandan geçiyoruz. Sürprizlere hazırlıklı olmak lazım." diye konuştu.

        HÜKÜMETTEN ÖNEMLİ DESTEK

        Hükümetin işverene uygulamaya başlacağı desteğe değinen Hisarcıklıoğlu, "Bugüne kadar istihdamda en önemli sıkıntılardan biri istihdam üzerindeki vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi gibi maddi yüklerdi. OECD hesaplarına göre Türkiye'de istihdam yükü yüzde 38,3. Yani bir işverenin brüt ücret maliyetinin yüzde 38'ini vergi ve prim yükleri oluşturuyor. Bu noktada hükümetimiz devrim niteliğinde tarihi bir karar alarak yeni istihdamda bu yükü sıfırlıyor. Bu kapsamda tüm işverenlere bu yılın sonuna kadar özel bir imkan sunuluyor. İşverenler 2017'de işe aldıkları her çalışan için bu teşvikten yararlanabilecek. Örnek vermek gerekirse normalde asgari ücretin toplam maliyeti 2 bin 178 lira. Bunun 773 lirası devlete vergi ve prim olarak ödeniyor. Çalışanın eline net bin 405 lira kalıyor. Şimdi devletimiz diyor ki 'Bu 773 lirayı biz karşılıyoruz.' Dolayısıyla maliyetiniz 2 bin 178 liradan bin 404 liraya düşüyor. Yani işverenin istihdam maliyeti bir anda yüzde 35 azaltılmış oluyor." açıklamalarında bulundu.

        REKLAM

        Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile taksit ödemede gecikenler için yeni bir yapılandırma yapılmasının iş dünyası açısından önemli bir adım olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim yapılmasının da iş dünyasının en çok talep ettiği konular arasında yer aldığını, hükümetin bu konuda da adım attığını dile getirdi.

        1-20 ŞUBAT ARASINDA YAKLAŞIK 103 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

        İstihdam seferberliği hakkında da açıklamalarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

        "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde başlattığımız istihdam seferberliğinin bu çerçevede Anadolu'nun işçi-işveren ilişkisi kültürüne son derece uygun olduğu kanaatindeyim. Özel sektörümüze sesleniyorum. Türkiye'nin geleceğine sen de en az artı bir istihdam sağla. Hükümetimizin desteği ile bu istihdam seferberliği inşallah başarıya ulaşacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu basına açıkladı. 1-20 Şubat arasında yaklaşık 103 bin kişiye istihdam sağlandı. Türkiye genelinden ve bazı şirketlerden gelen ilk bilgiler de istihdam seferberliğinin başarıya ulaşacağının işaretlerini veriyor.

        Türkiye'nin tüm iş adamlarını, iş kadınlarını istihdam seferberliğine katılmaya çağırıyorum. Hatırlar mısınız? Bir dönemin reklam sloganı vardı, 'Evdeki huzur, zenginlik budur.' Ben de ülkenin zenginliği, işsizlerin evdeki huzuru için bütün girişimcilerimizi istihdam seferberliğine destek vermeye davet ediyorum. Gün safları sıklaştırma, el ele, omuz omuza verme günü. İşçi, işveren hep birlikte çalışma günü. Ayrılmaz bir parçası olduğumuz küresel ekonomi ve bölgesel istikrarsızlıktan kaynaklı yaşanan sıkıntıları ancak birlikte durursak aşabiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ