Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uzay Ajansı tasarısı Meclis'te - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Sanayi̇, Ti̇caret, Enerji̇, Tabi̇i̇ Kaynaklar, Bi̇lgi̇ ve Teknoloji̇ Komi̇syonunda görüşüldü.

        Arslan, komisyonda yaptığı konuşmada, kanun tasarısı hazırlık çalışmalarında, çeşitli ülkelerin havacılık ve uzay ajanslarının, temel uzay kanunlarının araştırıldığını, temel uzay stratejileri ve politika belgelerinin incelendiğini aktardı. Uzay Ajansı olan 38 ülke bulunduğunu hatırlatan Arslan, 12 ülkenin ise uydu fırlatma kabiliyetine sahip olduğunu dile getirdi.

        "HER YIL ORTALAMA 88 UYDU FIRLATILIYOR"

        Dünyada, sivil uzay programlarının bütçesinin toplam 42 milyar doları bulduğunu ifade eden Arslan, 2005-2014 yılları arasında dünyada her yıl ortalama 88 uydunun fırlatıldığını ve gelirlerde de yüzde 4 artış sağlandığını belirtti.

        REKLAM

        Arslan, dünyada 2016'dan başlayarak önümüzdeki 10 yılda 50 kilogram ve üstü bin 450 uydu fırlatılmasının öngörüldüğünü, bunlara ilişkin de beklenen gelirin yılda ortalama 280 milyar dolar olduğunu söyledi.

        Türkiye'de Uzay Ajansına neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin olarak Arslan, "Önemli bir ihtiyaç. Çünkü dünya bu alanda özellikle çok hızlı değişiyor. Bu değişime ayak uydurabilmek, bu değişimden kaynaklı ülkemiz adına, katma değer oluşturmak adına da böyle bir ajansa ihtiyaç vardır." ifadesini kullandı.

        "UZAY EKONOMİSİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 323 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

        Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız ise havacılık ve uzay teknolojilerinin, bilgi ve teknoloji çağının lokomotif sektörleri olarak baş döndürücü bir hızla geliştiğini belirterek, 2015 yılı verilerine göre uzay ekonomisinin 323 milyar dolara geldiğini, bu rakamın 2020'li yıllarda ise pazar büyüklüğünün 550-600 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ