Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam EPGİS: Akaryakıtın yüzde 18 - 22 arasındaki bölümü kaçak - İş-Yaşam Haberleri

        Akaryakıt bayileri, sendikaları EPGİS'in kuruluşunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Genel Başkan Fesih Aktaş, toplantıdaki konuşmasında Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 250 akaryakıt istasyonunun katılımıyla 14 Şubat tarihinde resmen kurduklarını söyledi.

        Aktaş, yılsonuna kadar 1,000 üyeye ulaşmayı hedeflediklerini ancak bir ayda 1,117 üyeye ulaştıklarını dile getirdi. Yeni bir yapılanma kurduklarını bayi ve ana dağıtım firmalarının et ve tırnak olduğunu vurgulayan Aktaş, "Oyunun kuralını yeniden yazıyoruz" diye konuştu.

        Aktaş, bayilerin haksız kar paylaşımı, bankaların oransız komisyonu gibi önemli sorunları olduğunu ve bunları gidermeye çalışacaklarını söyleyerek şunları söyledi: "En büyük sıkıntılardan biri akaryakıttaki kaçak sorunu. Biz bir kamyon yakıt istiyoruz, irsaliyesiyle geliyor ama fatura iki hafta sonra geliyor. O kamyon o irsaliye ile iki kez üç kez doldurulup satılıyor. Biri legal diğer ikisi illegal. Kaçak akaryakıt bu. Bize gelen yakıt faturasıyla gelsin. Kaçak akaryakıt yüzde 18 – 22 arasındadır ve parasal karşılığı 32 milyar liranın 6 milyarıdır. Vergisiz olması nedeniyle kaybeden devlet. Haksız rekabet nedeniyle kaybeden biziz."

        REKLAM

        Aktaş, sendikanın uzmanlardan oluşan 13 kişilik bir uzlaştırma komisyonu olduğunu, bununla ilk uzlaştırmalarını yaptığına dikkat çekerek ana dağıtım firmalarının da kabul ettiği komisyonların bir çok sorunun mahkemelere gitmeden çözülmesini sağlayacağını vurguladı.

        Ana dağıtıcılarla istasyonlar arasındaki adil olmayan kâr dağıtımı ve uygulanmayan sözleşme şartları, EPGİS'in çözüm bulmak için mücadele edeceği konular arasında ilk sıralarda yer alacağını kaydeden Aktaş, kırsal bölgelerde akaryakıt bayilerinin en büyük rakibi haline gelen tarım kredi kooperatiflerinin de EPGİS'in gündeminde olacağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ