Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye Ahlaklı Hackerlara 10 bin lira ödüyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya çapında yaşanan siber saldırılar "Ahlaklı Hacker" arayışını ortaya çıkarıyor. Gerek firmalar olsun gerekse bankalar, bünyelerinde "Ahlaklı Hacker" bulundurmaya devam ediyor.

        "Ahlaklı Hacker"lar İngiltere'de 158 bin liradan, şirket çalışanlarını oyuna getirme görevi verilen, iyi yalan söyleme niteliği aranan sosyal mühendisler 113 bin liradan işe başlıyor. Türkiye'de zamanla yaygınlaşması beklenen bu iki pozisyon için şimdilik 10 bin lira maaş ödeniyor.

        TÜRKİYE'DE GELİŞMEKTE OLAN MESLEK "AHLAKLI HACKER"

        Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, dijitalleşen dünya ile birlikte siber güvenliğin ülkeler, şirketler, bireyler için önemi ile global çapta getireceği değişim ve dönüşümlere ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:

        "Benim gözümde ahlaklı hackerlar teknolojiye yönelik bir tutku hisseden, detaylara dikkat eden, dikkatli bir bakışa sahip olması gereken adamlar. İngiltere’de ahlaklı hacker takım liderleri yılda 60 bin-90 bin pound arasında yani yaklaşık 270 bin-406 bin lira arası maaş alırken, işe yeni başlamış ve yetenekli bir hacker en az 35 bin-50 bin pound arası yaklaşık 158 bin-226 bin lira arasında maaş alıyor. Şirketler, ahlaklı hackerların sistemlerine sızmasını ve sistemin ne kadar iyi korunduğunu test etmesini istiyorlar. Böylece gerçekten bir siber saldırı yaşandığında, şirketin altyapısı hazır oluyor. Bu kişilere 'sızma deneycileri' ya da 'beyaz şapkalılar' da deniyor. İngiltere’de hükümete bağlı bir yerde çalışabilmek için, hackerların bazı yeterliliklere sahip olması gerekiyor.

        "SOSYAL MÜHENDİSLERİN PSİKOLOJİ BİLGİSİ DE OLMASI GEREKİYOR"

        Geleceğin mesleklerinden bir diğeri ise sosyal mühendisler. Yine İngiltere’den örnek verecek olursak sosyal mühendisler, yıllık 50 bin-80 bin pound yaklaşık 226 bin-361 bin lira arası maaş alıyor. Yeni mezun olan kişiler yılda 25 bin pound, yaklaşık 113 bin lira maaşla başlıyor, ancak deneyim ve yetenekler arttıkça, maaş da artıyor. Sosyal mühendisler, şirket çalışanlarını oyuna getirerek, şirketle ilgili gizli bazı bilgileri dışarı sızdıracaklar mı diye kontrol ediyor. Sosyal mühendisler genelde bilgi işlemleri alanında diploma almış oluyor. Öte yandan psikoloji konusunda bilgili olmak da işe yarıyor. Pazarlama, eğitmenlik ve müşteri ilişkileri konusunda çalışmış olmak da aranan özellikler arasında.

        Bu işte başarılı olabilmek için karşınızdakine belli etmeden yalan söyleyebilmek, bulunduğunuz ortamda göze batmadan ortama uyum sağlamak gerekiyor. İşinde iyi olan sosyal mühendislerin yüz ifadelerini doğru şekilde okuması, bir insanın yazılarında ve konuşmalarında yer alan bazı farkları yakalayabilmesi gerekiyor. Türkiye'de sanal dünyanın daha da ilerlemesi ile yaygınlaşmasını beklediğimiz bu pozisyonlara şu an için ortalama 10 bin lira maaş ödeniyor."

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ