Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA! Adana'da GDO soruşturması başlatıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, dün bir gazetede yer alan GDO'lu ekmek iddiaları ile ilgili olarak soruşturma başlattı.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dün yaptığı yazılı açıklamada, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin, "Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır" ifadesini kullanmıştı.

        112 ÜRÜNDE GDO

        Ülkemizde GDO kullanımının kesinlikle yasak olduğunun altını çizen Çelik, "Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır.

        REKLAM

        Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır" demişti.

        NUMUNELER ALINDI

        Gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirten Çelik, laboratuvar sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Çelik, "Vatandaşlarımız müsterih olsun, hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz." ifadesini kullandı.

        BUGÜN SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Öte yandan dünkü haber ve açıklamaların ardından DHA, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın GDO'lu ekmek iddiaları ile ilgili olarak soruşturma başlattığını duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ