New York merkezli Türk Hayırseverler Vakfı’nın (Turkish Philanthropy Funds) 10’uncu yıl galasında bir konuşma yapan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, “Vakıf çalışmalarında daha büyük etki yaratmak için güçlerimizi bir araya getirmemiz gerekiyor” dedi.
Vakfın onur konuşmacısı olarak ABD’nin iş, sanat ve siyaset dünyasından önde gelen isimlerine hitap eden Koç, Türk Hayırseverler Vakfı’nın 10 yıl gibi kısa bir sürede önemli başarılar elde ettiğini belirtirken, “Vakıf, bu zaman zarfında Türkiye çapında 100’den fazla projede kullanılmak üzere 16 milyon doların üzerinde finansman sağladı. Size Türkiye’deki mevcudiyetinizi güçlendirmenizi tavsiye ediyorum” dedi.
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR
Küçük bağışların bir havuzda biriktirilerek ciddi bir fona dönüştürülebileceğini belirten Koç, “Türkçe’de ‘Damlaya damlaya göl olur’ diye, tam anlamıyla bunu ifade eden bir atasözümüz var. Fakat maalesef Türkiye’de halen bu yaklaşıma ulaşamadık. Vakıf ne kadar küçük olursa olsun, sahibi adını kapıda görmek istiyor. Warren Buffett’ın, The Bill & Melinda Gates Vakfı’na 2.84 milyar dolar bağışlama taahhüdünde bulunması gibi güzel bir örneğimiz maalesef yok. Oysa daha büyük bir etki yaratmak için güçlerimizi bir araya getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Koç şöyle devam etti: “Aslında 10 yıl bir vakfın hayatında çok uzun bir zaman değil. Sağlam temeller üzerine inşa edilen bu kuruluşun başarıyla yürütüldüğünü ve geliştiğini görmekten memnuniyet duyuyorum.”
"PARAYI AKILLICA DAĞITMAK ONU KAZANMAKTAN DAHA ZOR"
Konuşmasını vakıf ve hayırseverlik çalışmalarının tarihi ve gelişimine ilişkin değerlendirmelerini aktararak sürdüren Rahmi M. Koç, Osmanlı döneminde çok yaygın ve önemli olan vakıfçılığın günümüzde aynı gücü koruyamaması ve yerleşememesinde üç etkenin öne çıktığını anlatırken, “O kültür kayboldu. Bağışlanacak kadar varlık edinilemedi” dedi.
VEHBİ KOÇ ÖNCÜLÜĞÜ
Sözlerini, “Vehbi Koç, ülkenizden aldığınızı bir gün geri vermeniz gerektiğine inanırdı” diyerek sürdüren Rahmi M. Koç, şöyle devam etti:
“Vehbi Bey, 1946 yılında ABD’ye geldiğinde üniversitelerin, hastanelerin ve müzelerin vakıflar tarafından finanse edildiğini gördü. Ardından, yaklaşık 30 yıl boyunca, Türkiye’deki yardımseverlik faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve vakıf faaliyetlerinin teşvik edilmesi için büyük çaba harcadı. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin çıkarılması için çalıştı. Yasal çerçeve nihayet oluştuğunda da, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’nı kurdu.
Vakfın kuruluş parası ise, Vehbi Bey’in Koç Holding’deki hisselerinin yüzde 10’yla oluşturuldu. Vehbi Koç Vakfı, bugün kültür, eğitim ve sağlık alanlarındaki projelere destek vermeyi sürdürüyor. Andrew Carnegie’nin dediği gibi; ‘Parayı akıllıca dağıtmak, onu kazanmaktan daha zordur.”
KÜÇÜK BAĞIŞLARDAN DEV FONLAR ÇIKABİLİR
Rahmi Koç, küçük bağışların bir havuzda biriktirilerek ciddi bir fona dönüştürülebileceğini belirttti. Koç güçleri birleştirme konusunda Warren Buffet’ın The Bill & Melinda Gates Vakfı’na bağışta bulunmasını örnek gösterdi.
Gazete Habertürk
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.