Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        HTTP/1.0 404 Not Found Cache-Control: no-cache, private Date: Thu, 28 Mar 2024 09:30:53 GMT HABERTÜRK - Sayfa Bulunamadı
        404
        Sayfa Bulunamadı
        5 saniye içinde ana sayfaya yönlendirileceksiniz.
        Beklemek istemiyorsanız tıklayın...
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Stat yapımında Avrupa birincisiyiz - İş-Yaşam Haberleri

        Hafta içinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Futbol Zirvesi dünyanın önde gelen futbol adamlarına ev sahipliği yaparken, UEFA’nın hazırladığı rapor Türk futbolunun kanayan yaralarını da bir bir gözler önüne serdi. UEFA’nın raporundaki en dikkat çekici bölümlerden bir tanesi ise yaklaşık 1 milyar Euro’luk değeri ile Avrupa’nın altıncı en değerli ligi olan Süper Lig’in adeta boş tribünlere oynandığını gözler önüne sermesiydi.

        Rapora göre, 2007 yılından bu yana 18 stat projesi ile Avrupa’nın en fazla stat yapan ülkesi olan 80 milyonluk Türkiye’nin Süper Ligi’nin ortalama seyirci sayısı 2015/2016 sezonunda Avrupa’nın en fazla ortalama seyircisi olan ilk 10 ligi arasına giremiyor. Hatta, Premier Lig, Bundesliga ve La Liga bir yana dursun, Almanya ve İspanya 1. Ligi’nin yanı sıra İngiltere 1. Lig ve 2. Lig’inin olduğu sıralamada yer almıyor.

        İNGİLTERE 1. LİG’İN YARISINDAN AZ

        Her ne kadar rapordaki toplam seyirci sayısının verilerinin toplam maç sayısına bölümünde 8 bin 427 ortalama seyirci sayısına ulaşılsa da bu rakam yine de Almanya ve İngiltere 1. Ligi’nin ortalama seyirci sayısının yarısı bile etmiyor. Bu rakamlar da son dönemde birbiri ardına açılan 5 yıldızlı statlara gitmediğimizi gözler önüne seriyor.

        Avrupa’da en fazla seyirciye oynayan lig ise maç başına ortalama 43 bin 300 kişiye oynanan Alman Bundesliga. Bunu 36 bin 461 seyirci ile Premier Lig ve 28 bin 568 seyirci ile İspanya La Liga izliyor.

        25. HAFTA İTİBARIYLA ORTALAMA 9 BİN KİŞİ

        Passo Lig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı’nın verdiği bilgiye göre, bu sezonun 25’inci haftası itibarıyla oynanan Süper Lig maçlarını toplam 2 milyon 45 bin 824 kişi izledi. Bu da aynı hafta itibarıyla 225 maç üzerinden maç başına 9 bin 92 kişi anlamına geliyor. Bu rakam her ne kadar geçen sezona göre seyirci sayısında artışa işaret etse de Almanya ve İngiltere 1. Lig maçlarının yarısına denk geliyor.

        BARCELONA VE DORTMUND SÜPER LİGİ GEÇTİ

        Maç başına ortalama seyirci sayısında 81 bin 178 kişi ile Alman Borussi Dortmund liderliğini sürdürüyor. Alman ekibinin yıl toplamında stada çektiği seyirci sayısı ise 1.4 milyon kişiye yakın. İkinci sırada ise 79 bin 724 ortalama ile Barcelona yer alıyor. Barcelona’nın geçen yıl stada çektiği seyirci sayısı ise 1.5 milyon kişiyi aştı. Süper Lig’in toplam seyirci sayısı ise geçen sezon itibarıyla 2.6 milyon kişiye yaklaştı.

        Yani Dortmund ve Barcelona’yı statta izleyen seyirci sayısı, toplam Süper Lig seyircisinde yaklaşık 300 bin kişi daha fazla. Bu da Avrupa’nın altıncı değerli ligi olan Süper Lig’in içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Rapora göre, geçen sezon Avrupa’da toplam 170 milyon kişi statlarda maç izledi. Bu rakamın 55 milyonu İngiltere ve Almanya’da maçlara gitti.

        Geçen yıl Avrupa’da statlarda maç izleyen sayısında 2.6 milyon kişilik artış yaşandı. Aynı sezonda Avrupa’da 14 ligde son 10 yılın en yüksek seyirci sayısına ulaşıldı.

        REKLAM

        Sefer Yüksel / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ