Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 13. Petroleum İstanbul 2017 Fuarı - İş-Yaşam Haberleri

        Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, 13. Petroleum İstanbul 2017 Fuarı'nda yaptığı konuşmada, akaryakıt bayilerine yönelik cezai uygulamaların etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Sektörün, 2003 yılında yapılan ve 2005’te yürürlüğe giren kanundan kaynaklanan sorunlar yaşadığını belirten Okumuş, bunların çözümü için çalıştıklarını söyledi. Bazı sorunları defalarca dile getirmelerine rağmen çözüm bulamadıklarını ifade eden Okumuş, şöyle devam etti:

        "Türkiye’de 3 bin küsür akaryakıt bayisi cezaya maruz kaldı, buna çözüm bulmak önceliklerimiz arasındadır. Taraflar olarak biz, kaçakçılığa bulaşmış bayilerin affedilmesini istemiyoruz. Kaçakçılık dışında mağdur olmuş bayilerin de affedilmesini istemiyoruz. Sadece bir sefere mahsus bu cezada yüzde 20 indirim ve onun taksitlendirilerek ödenmesini talep ediyoruz."

        REKLAM

        Okumuş, ilgili kanun ve mevzuatın yeniden yapılandırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

        PÜİS'in 50. yılını kutladığını belirten Okumuş, "Sektörün en büyük ailesi olarak PÜİS’in belirlediği yol haritasında birinci önceliği adalettir, ikinci önceliği şeffaflık, üçüncü önceliği ise mali disiplindir." dedi.

        "TOPLANTILAR YATIRIMA TEŞVİK EDİYOR"

        Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Ferruh Temel Zülfikar da fuarın, sektörün sorunlarının paylaşımında, teknik altyapı ve donanımının geliştirilmesinde bir diyalog ortamı sağladığını söyledi. Zülfikar, "Bu toplantılar bizi yatırım yapmaya teşvik ediyor." diye konuştu.

        Akaryakıt sektör temsilcileri olarak, yenilenmeye, gelişmeye ve yatırımları daha da büyüterek, sektörün kurumsal yapısının güçlenmesini sağlamaya odaklandıklarını anlatan Zülfikar, "Bu doğrultuda, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmeyi hedefliyoruz. İnovasyon kültürünün bu denli yerleşik olduğu sektörümüzde piyasa ekonomisinde rekabetin sağlıklı bir şekilde yerleşmesi için Petrol Piyasası ve LPG Piyasası kanunlarının revize edilmesi sektörümüzün temel beklentisi." dedi.

        REKLAM

        "PETROL PİYASASI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK ZORUNLU"

        ADER Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği Başkanı Ercan Aydemir de 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapmanın zorunlu olduğunu söyledi. Aydemir, "Biz de buna katkıda bulunmak isteriz. Son 10 yıl içinde 11 defa düzenleme ve değişim gerçekleştirilmiş. Bu değişiklikler ve düzenlemeler zaman zaman yük, problem zaman zaman da olumlu yaklaşımlar ortaya çıkarmıştır. Bunu bir fırsat bilerek kanunu düzenleyelim ki, önümüzdeki 5-10 yıl içinde bir daha düzenlemeye gerek kalmadan, yatırımlarımızı bu doğrultuda ve istikrarlı bir ortamda yapma imkanına kavuşalım." ifadesini kullandı.

        Aydemir, LPG piyasasındaki dağıtım şirketlerinin ÖTV oranlarının farklılığı nedeniyle haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bugün tüplü LPG ile otogaz arasında litrede ÖTV farkı 44 kuruşa dayanmış durumda. Bu fark maalesef birtakım haksızlıkları ortaya çıkarıyor." dedi. Ercan Aydemir, sektörde hangi alanda faaliyette bulunulacaksa, lisansın da ona göre verilmesi gerektiğini söyledi.

        Biyodizelin ham madde tedariğinde birtakım sıkıntılar ve tartışmaların yaşandığını, bu durumun sektörü rahatsız ettiğini söyleyen Aydemir, ham madde kıtlığının bulunduğu bir alanda uygulamanın daha ileriye götürülmesinin sorun yaratabileceğini dile getirdi.

        SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ 120 MİLYAR LİRA

        Petrol Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İzzet Eke ise son yıllarda sektörün rekabetçi bir yapıya kavuştuğunu ifade ederek, "Akaryakıt sektörü, ulaşım, inşaat, altyapı, sanayi sektörleri dahil tüm sektörlere yakıt vermektedir.

        Akaryakıt sektörü toplam 70 milyar lira ÖTV ve KDV olmak üzere, 120 milyar liralık bir büyüklüğe sahip. Bu büyüklükle kamu bütçesinde en fazla vergi geliri sağlayan sektördür. Sektör, 12 yılda yüzde 14 ve yüzde 15 büyümüştür, bu, ülkemizin sahip olduğu potansiyelin göstergesidir." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ