Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fed tutanakları açıklandı! Dolar fiyatları nasıl etkilendi? - İş-Yaşam Haberleri

        Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Mart'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

        FOMC üyelerinin politika faizinin üst sınırını yüzde 1,00'e çıkarma kararı aldığı kritik toplantının tutanaklarında, "Üyelerin biri haricinde hepsi, mevcut koşullar ile ekonomik aktiviteye, iş gücü piyasasına ve enflasyona yönelik görünümleri değerlendirdikten sonra politika faizi aralığını yüzde 0,75-1,00'e yükseltmekte görüş birliğine vardı" ifadelerine yer verildi.

        Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin faiz artışına karşı çıkan tek üye olduğu belirtilen tutanaklarda, "Kashkari'nin son veriler FOMC'nin ikili hedefleri için ek ilerlemeye işaret etmediği için muhalif tarafta yer aldığı" bildirildi.

        1 DOLAR NE KADAR OLDU?

        DOLARIN İLK TEPKİSİ

        Tutanakların açıklanmasının ardından dolar 3.7080 liraya kadar çıkarken, euro ise 3.9585 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra 3.70-3.71 lirave euro ise 3.94 - 3.95 lira aralığına geriledi.

        Bu sabahki işlemlerde ise dolar önce 3.7135 TL'ye çıktı. Gelişmekte olan piyasalarda artan satış eğilimin yanı sıra yaklaşan referandum, jeopolitik gelişmeler ve yüksek enflasyonun baskısının hissedildiği dolar/TL, daha sonraki işlemlerde 3.71-3.72 aralığına yükseldi.

        Reuters'a konuşan bankacılar, kurda 3.70 seviyesinin üzerinde kapanışların devam etmesi halinde yukarı eğilimin de sürebileceğini düşünüyorlar.

        KRİTİK SEVİYELER NERELER?

        ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, geçen hafta Güney Afrika randındaki değer kaybına bağlı olarak TL'de de satışlar görüldüğünü, sonrasında ise beklentinin üzerindeki TÜFE gerçekleşmesi ve önümüzdeki dönemde de enflasyonun çift hanede kalacağı beklentisinin kurda baskı yarattığını söyledi. Uslu, "Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki zayıf performans ve yaklaşmakta referandum da diğer baskı unsurları olarak öne çıkıyor. Bugün başlayacak olan Trump-Xi görüşmesinden yansımalar küresel piyasalarda etkili olabilir. Veri açısından ise yarınki ABD istihdam verileri piyasa hareketlerini belirleyecek" dedi.

        Kurun 3.70 seviyesinin hangi tarafında kalacağının önemli olduğunu belirten Uslu, "bu seviyenin üzerinde kapanışların gerçekleşmesi halinde yukarı yön

        riskinin artacağı düşünülebilir. Böyle bir durumda 3.74-3.75 ana direnci öne çıkacaktır. Dolar/TL'de 3.70 seviyesinin altına inilmesi halinde ise önemli destek seviyelerinin 3.6875 ve 3.6675 olacağını düşünüyorum" dedi.

        "ÜYELER DEĞERLENDİRMELERİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLAR"

        Tutanaklarda, üyelerin çoğunun kademeli sıkılaştırmaya devam edilmesini desteklediği aktarılırken, "Üyeler, ekonomik görünüme yönelik değerlendirmeleri genel olarak çok az değiştiğinden kademeli hızda faiz artışının FOMC'nin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefleri için muhtemelen uygun olduğunu düşünmeye devam etti" ifadelerine yer verildi.

        Buna karşın enflasyona ve yeni mali politikalara yönelik belirsizliklerin sürdüğü vurgulanan metinde, şunlar kaydedildi:

        "Üyeler, değelendirmelerini, iletişimlerini ve politika faizi için uygun gördükleri patikayı beklenmeyen gelişmelere yanıt vermek için değiştirmeye hazır olduklarının altını çizdiler. Ayrıca üyeler, gerçekleşmesi halinde uygun politika hızına yönelik değerlendirmelerini değiştirebilecek riskleri belirlediler. Bu riskler, harcamaların iş yerleri ve tüketicilerin yükselen güveni dolayısıyla artması, gözle görülür derecede genişlemeci maliye politikalarının uygulanması ve enflasyon baskılarının beklenenden daha hızlı şekilde güçlenmesi ihtimallerini kapsadı"

        REKLAM

        FED, BİLANÇOSUNU KÜÇÜLTMEYE BU YILBAŞLAYABİLİR

        Mart ayı FOMC tutanaklarına Fed'in eleştirilere neden olan 4,5 trilyonluk bilançosuyla ilgili tartışmalar da yansıdı.

        Birçok Fed yetkilisinin bilançonun pasif ve öngörülebilir bir şekilde küçültülmesinden yana görüş bildirdiğini ortaya koyan tutanaklarda, bunun hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetlere yönelik yeniden yatırımların kademeli olarak azaltılması ya da durdurulması yoluyla gerçekleştirileceği bildirildi.

        Tutanaklara göre, Fed'in yeniden yatırım politikasına yönelik niyetinin uygulamaya geçmeden çok daha önce kamuoyuna iletilmesi konusunda hemfikir olan "çoğu üye ekonomi beklenen performansı göstermeye devam ederse, kademeli faiz artışlarının sürmesinin ve yeniden yatırım politikasının bu yıl içinde değiştirilmesinin uygun olacağına karar verdi."

        Tutanaklarda, ayrıca 17 FOMC üyesinin yarısına yakının belirsizlik nedeniyle mali politikalara yönelik varsayımlarını ekonomik projeksiyonlarına yansıtmadığı ancak çoğu üyenin planlanan değişikleri "yukarı yönlü risk" olarak değerlendirdiği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ