ABD Başkanı Donald Trump görev süresinin en zorlu günlerini yaşıyor. Önceki başkan Barack Obama’nın yürürlüğe koyduğu sağlık reformunu devre dışı bıraktıktan sonra kendi vergi yasasını yeterli destek olmadığı için Kongre’ye getiremeyen Trump bugün merakla beklenen vergi reformunu tanıtacak. Söz konusu reformla birlikte ABD’de halen yüzde 35 seviyesinde bulunan kurumlar vergisinin yüzde 15’e indirilmesi planlanıyor. Başkanlığının geleceği açısından büyük önem taşıyan bu reform daha resmi olarak sunulmadan pek çok tartışmaları da beraberinde getirdi. Diğer yandan ABD’nin borçlanma üst sınırını yeniden düzenlemesi için cuma akşamına kadar bir karar vermesi gerekiyor.
Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre ABD’nin toplam borcu 20 trilyon doları aştı. Yeni hükümetin 2017 için öngördüğü bütçe ise 3.6 trilyon dolar seviyesinde. Trump’ın Meksika Duvarı planından 560 milyar dolarlık savunma bütçesine kadar tüm harcamalar bu bütçenin planlandığı gibi kabul edilmesine bağlı. Ancak yetkililer cuma akşamına kadar yeni borçlanma üst sınırını belirleme konusunda başarısız olursa ülke cumartesi günü ‘hükümetin kapanması’ (government shutdown) sorunuyla karşı karşıya kalacak. ABD’nin tüm devlet hizmetlerinin durması anlamına gelen bu durum en son 2013’te yaşandı ve toplam 17 gün sürdü.
KARARNAME ÜRETTİ
Devletin olası durma ihtimalinin cumartesi gününe denk gelmesi ise Trump açısından tam bir felaket olarak değerlendiriliyor. Zira 29 Nisan Cumartesi Donald Trump’ın ABD başkanı olarak 100’üncü gününe denk geliyor. Ancak 100’üncü gün sadece sembolik bir anlam taşımakla kalmıyor aynı zamanda önceki başkanların geleneksel olarak aynı dönemde neler yaptıklarının kıyaslanması anlamını da taşıyor. Trump’ın son 100 günlük karnesine bakıldığında ise icraatının başkanlık kararnamelerinin haricinde Kongre’den geçen herhangi bir yasasının olmadığı görülüyor. Diğer bir ifadeyle Trump cumartesi günü hem hükümeti kapanmış hem de 100 gününde icraatı olmayan bir başkan durumuna düşebilir.
TRUMP ’I KENDİ CUMHURİYETÇİ PARTİSİ ZORLUYOR
- Bugün tanıtılması beklenen yeni vergi tasarısı ve cuma akşamına kadar borçlanma üst sınırı düzenlemesinin kaderini belirleyecek kurum Kongre.
- Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşan bu yapı ABD’de yasaların geçtiği veya takıldığı merci olarak biliniyor. Kongre Trump’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçiler’in kontrolünde.
- Ancak gerek Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve gerekse Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump’ın planlarına çok sıcak bakmıyor.
- Özellikle Paul Ryan kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 15’e inmesinin bütçe gelirlerini düşüreceği gerekçesiyle Trump’ın yeni vergi yasasına karşı çıkıyor.
- Senato tarafında ise Trump’ın 21 milyar dolara mal olması beklenen Meksika Duvarı planına tepkiler var. Trump’ın 100 gün kutlaması, 100 gün bombasına dönüşmek üzere.
‘BİZ BÜYÜYELİM BÜTÇE AÇIK VERSE DE OLUR’
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD Başkanı Donald Trump’ın başkan seçilmesinden sonra tartışmalı hale gelen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) eleştirdi. Ross, yaptığı açıklamada “NAFTA’nın çalışmadığına dair birçok örnek var” dedi. Trump’ın bütçe planına da değinen Ross, “Trump, büyümenin artırılması için kısa vadede bütçe açığının yükselmesine açık” dedi.
KONGRE RAKAMLARA ONAY İÇİN TRUMP’I SIKIŞTIRIYOR
ABD’nin kamu borcu 20 trilyon doları geçti
ABD’nin 2017 bütçe planı 3.6 trilyon dolar
KURUMLAR VERGİSİNDE ORANLAR FARKLILIK GÖSTERİYOR
Ülkeler küresel rekabette avantajlı hale geçebilmek için ellerinden geleni yapıyor. Kurumsal vergi oranlarını düşürerek yatırım çekmeyi hedeflemek bu konuda sık sık kullanılan popüler önlemlerin başında geliyor. ABD ve AB’de vergilerin yüksek olması küresel çalışan pek çok şirketin finans merkezlerini kesintilerin düşük olduğu vergi cennetlerine taşımalarına neden oldu.
ABD Vergi oranı %35
Fransa Vergi oranı %33
Japonya Vergi oranı %30
Almanya Vergi oranı %29
OECD Vergi oranı %25
TÜRKİYE Vergi oranı %20
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.