Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İlk yerli tünel açma makinesinde son durum - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Tünel çaplarının standart hale gelmesi gerektiğini söyleyen Bakan Eroğlu, bundan sonrası için bütün tünel makinelerinin yerli olacağını duyurdu. Ergene Nehri'nin temizlenmesi görevinin kendilerine nasip olduğunu ve diğer bakanlıklarla da organize çalıştıklarını söyleyen Eroğlu, projenin organizasyonunun Başbakanlık genelgesiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığına verildiğini belirtti.

        2

        Habertürk Haber Merkezi'nden Hasan Örnekoğlu'nun haberine göre, Ergene Nehri'ndeki kirliliğin gerçek zamanlı olarak izlendiğini kaydeden Bakan Eroğlu, "Odamdan dahi izleyebiliyoruz. Kirliliği anında görebiliyoruz. Denetimler sıklaştı ve yeni standartlar getirildi. Taşkın uyarı sistemi kurduk. Bir de yeraltı suyunu kontrol edeceğiz.

        3

        Şimdi çok üzerine gitmiyoruz çünkü sanayimiz, biliyorsunuz şu anda sanayinin gelişmesini ihracat yapmasını istiyoruz ama yakın bir zamanda, biliyorsunuz bunlara, sayaç takma mecburiyeti getirdik ama yakın zamanda çok daha sıkı bir denetim yapacağız. İsteyen istediği şekilde yeraltı suyunu kullanamaz. DSİ'den izin almadan kaçak kuyu açamaz, bunu da vurgulamak istiyorum" dedi.

        4

        Ergene'yi kurtarmanın maliyetini de açıklayan Eroğlu, bu rakamın 4 milyar lira olduğunu, bunun 3,2 milyar lirasının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca kalan miktarın ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca karşılanacağını ifade etti. Trakya bölgesini çok önemsediklerini berten Bakan Eroğlu, bu amaçla da Trakya Geliştirme Projesi hazırladıklarını, Ergene dahil olmak üzere bölgeye 10 milyar liralık harcama yapacaklarını anlattı.

        5

        Proje kapsamında barajlar, tesisler, sulama göletleri yapacaklarını anlatan Eroğlu, bölgede sulanmayan toprak bırakmamayı hedeflediklerini belirtti. Trakya Gelişim Projesi'nin bitirilmesiyle ilgili yüklenici firmadan 21 Aralık 2019 saat 16.59 olarak söz aldıklarını ifade eden Eroğlu, bakanlık olarak hayata geçirdikleri tesislerin işletmesinin yerel yönetimler tarafından yapılmasını arzuladıklarını söyledi.

        6

        KOKUDAN ERGENE'YE YAKLAŞILAMIYOR

        7

        Habertürk Haber Merkezi'nden Hande Hepşen'in haberine göre ise, TÜBİTAK projesi için dereler ve göllerdeki canlı çeşitliliği araştıran İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Oya Özuluğ Ergene Nehri ve bağlı derelerin durumunun çok kötü olduğunu söyledi.

        8

        Özuluğ, "Özellikle Ergene mahvolmuş durumda rengi siyaha dönmüş. Ben küçük omurgasızları ve derelerdeki yaşam faaliyetli ölçmek üzere çıktığım bu gezide kokudan yaklaşamadığım için Ergene Nehri'nden örnek alamadım" dedi.

        9

        Ergene Nehri'nin dibinin balçık olduğunu belirten Özuluğ, bu kadar kirli bir suda sadece yüksek toleransa sahip bakteri ve mikropların yaşayabileceğini düşündüğünü ekledi.

        10

        Özuluğ, "Ergene Nehri'nin kenarında çöplerin üzerinden suya inmeye çalışan bir kaplumbağa gördüm. Kötü koku, balçıklaşmış nehir dibi ve simsiyaha dönmüş rengiyle burada canlı çeşitliliği var mı yok mu onu bile söyleyemiyorum" dedi.

        11
        12

        İLK YERLİ TÜNEL AÇMA MAKİNESİ TANITILDI

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, E-Berk Makine ve Metalurji AŞ'nin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesinin tanıtımı dolayısıyla Anadolu Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen törene katıldı.

        13

        Arslan, burada yaptığı konuşmada, eskiden kazma kürekle delinen tünellerin betonarme kısmı için günlerce uğraşıldığını hatırlatarak, "Tünel açma makinesi adeta bir fabrika. Ön tarafta kesici ve delici takımlar olsa da, geriye doğru 80-100 metreyi bulan bir fabrika gibi.

        14

        Bir taraftan tüneli deliyorsunuz, aynı zamanda daha önce hazırladığınız beton segmentleri getirip yerleştiriyorsunuz, arkasına beton enjekte ediyorsunuz. Böylece, bu makine için 45 dakika ile 1 saat arasında birer metrelik segmentleri yerleştirerek, hem kazıyıp hem imalatı bitirip ilerliyorsunuz." diye konuştu.

        15

        Tünel açma makinesinin Türkiye'deki birçok projede kullanıldığını anlatan Arslan, "Şimdi hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde 16,8 metre çapında tünel delme makinesi kullanmak. Bunları her projede özel olarak sipariş etmek zorundasınız. Tünelin çapı ve zeminin yapısı gereği özel olarak imal ettiriyorsunuz. Bugün dünyanın 8. tünel delme makinesi üreten ülkesi haline geldik." ifadelerini kullandı.

        16

        Ekonominin ve ülkenin büyümesi için sanayi, endüstri ve ticaretin büyümesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, "Bunun olmazsa olması ulaştırma koridorlarının tamamlanmasıdır. Asya'dan Avrupa'ya ve Londra'dan Pekin'e Türkiye üzerinden giden orta koridoru sadece kara değil, deniz ve hava yollarıyla da tamamlamak gerekiyor. Onun için son 15 yılda katettiğimiz ciddi mesafe var. Bununla yetinmeden çok daha fazlasını yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

        17

        Arslan, bir ilki gerçekleştirerek tünel delme makinesi yapan şirkete düşen sorumluluğun, bununla yetinmemek olduğunu dile getirerek, "Yakın zamanda 8 metre çapında tünel delme makinesi planlamaları var. Bu konuda Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla ve hükümetimizle her türlü desteği vermeye hazırız. Bu destek, ülkemizin sanayisine ve büyümesine, dolayısıyla insanımızın refahının, kalkınmışlığının ve yaşam kalitesinin artırılmasına verilen bir destek olacaktır." dedi.

        18

        "İHRACATA VERİLEN DESTEK ÜÇ KATINA ÇIKACAK"

        19

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye'nin önümüzdeki dönemde 200 milyar dolarlık yatırım yapacağına işaret etti. Türk müteahhitlerinin dünyanın birçok yerindeki işlerde kullandıkları makinelerinin Türk malı olması halinde sıfır faizli Eximbank kredisi verildiğini belirten Zeybekci, projenin tamamlanmasının ardından da ödemenin yapıldığına dikkati çekti.

        20

        İhracata verilen desteğin bu yıl en az üç katına çıkacağının altını çizen Zeybekci, 2016'da yaşanan sıkıntılara rağmen yatırım teşvik sisteminin revize edildiğini söyledi.Verilen teşvikler hakkında bilgi veren Zeybekci, "Türkiye, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemine sahip." dedi.

        21

        E-Berk Makine ve Metalurji AŞ tarafından üretilen 3,25 metre çapında, 92 metre boyunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücündeki Milli Tünel Açma Makinesi, Tekirdağ'da Ergene Derin Deşarj Tünel ve Arıtma Projesi’nde kullanılacak.