Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarındaki değişkenlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, "Hal dışı özellikle kayıp kaçağın olduğu alanlarda birtakım tedbirler alarak bunu önlemeye yönelik önerilerimiz var. En önemlisi de pazar yerlerini teşvik ederek daha modern hale getirmek istiyoruz" dedi.
Tüfenkci yaptığı açıklamada, hükümet olarak gıda fiyatlarındaki oynaklığı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Bu kapsamda oluşturulan gıda komitesinin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında bugün toplanacağını belirten Tüfenkci, gerek bakanlığının gerekse komitedeki bakanlıkların toplantıda önerilerini tartışarak, son noktayı koyup, uygulamaya geçeceklerini ifade etti.
"DOMATES FİYATLARI GEÇİCİ YÜKSELDİ"
Bakan Tüfenkci, domates fiyatlarındaki artışa işaret ederek, şöyle devam etti:
"Domates fiyatlarının geçici olarak yükseldiğini düşünüyoruz. Yeterli ekim olmamasında tutun da domates ihracatının yüzde 40 gibi bir artış olması... Şu anda piyasalarda domates fiyatlarının geçen haftaya göre düştüğünü görüyoruz. Domates örnek bir ürün yoksa bütün piyasayı etkileyebilecek bir ürün değil. Biz domates gibi, bu yarın öbür gün biber, patlıcan, salatalık olabilir, bütün sebze ve meyvelerde aşırı oynaklığı önlemeye yönelik neler yapabiliriz, çalışmamız ve çabalarımız bu. Yoksa piyasaya müdahale etme veya piyasayı devletleştirme gibi bir öngörümüz yok. Biz istiyoruz ki serbest piyasa düzeni içerisinde bunun çalışmaları olsun, gayretimiz bu yönde. Biz sadece piyasayı bozan unsurları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları ortaya koyuyoruz. Bu arz zincirindeki halkalarda haksız olarak görülmeyen noktalardaki müdahaleleri önlemeye çalışıyoruz. Sebze ve meyvede domates, biber veya salatalığın birçok çeşidi olduğunu her çeşidin fiyatlandırmasının ayrı olduğunu dolayısıyla salçalık domatesle manavda satılan domatesin cinsinin ayrı olduğunu, bunların elbetteki fiyatlanmalarının farklı olduğunu biliyoruz ve buna göre adımlar atıyoruz"
"GENİŞ ÇAPLI BİR GIDA KOMİTESİ KURACAĞIZ"
Tüfenkci, gıda fiyatlarındaki değişkenliğe dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Gıda fiyatlarına etki eden unsurların başında mevsimsel etkiler, arz-talep dengesi geliyor. Biz bunu stabil hale getirmek açısından gerek üretim bölgelerinin planlaması gerek belirlenen havzalarda piyasaya uygun ürünlerin üretilmesi noktasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, bunun ticarileştirilmesi noktasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın birlikte çalışmaları var. Yine bu aşırı stoklamadan dolayı fiyat oynaklığı oluşuyor ve fiyat artıyorsa bununla ilgili Ekonomi Bakanlığının ithalat tedbirleri de dahil olmak üzere birtakım tedbirlerin alınması gibi konuları tartışacağız. Maliye Bakanlığımız özellikle sebze ve meyve ticaretindeki eğer vergilendirme sisteminden dolayı birtakım sıkıntılar oluşuyorsa bununla ilgili önerilerin tartışılacağı geniş çaplı bir gıda komitesi toplantısı olacak. Merkez Bankamızın tespitleri ve sunumları olacak. Netice itibarıyla özellikle ticarileştirme noktasında üretici birliklerinin desteklenmesinden ve piyasada güçlü oyuncu olunmasına kadar birtakım tedbirlerimiz var. Tarım sektöründeki üretimi kooperatifleşme ve birlik çatısı altında ölçeğini büyüterek üreticileri direk piyasanın oyuncusu haline getirmeyi amaçlamaktayız. Burada yapacağımız hem vergisel hem pazarlama destekleriyle üretici birliklerimizi farklı konumlandırmak istiyoruz"
Bülent Tüfenkci, bu konuda sebze ve meyvede künye uygulamasını hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Bunu uygulanması noktasında perakendeci esnafın biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Burada denetimleri daha da artıracağız ve sıklaştıracağız. Çünkü biz ürün künyesiyle tüketicinin marketlere gittiğinde o ürünün nerede üretildiğini alım-satım fiyatların ve aradaki fiyat artışlarını görmesini istiyoruz. Bunu hayata geçirdik ama bunun hem tüketiciler hem de marketler noktasında denetimleri biraz daha artıracağız. Bu noktada özelikle perakende ticareti yapan esnafı buradan uyarmış olalım" şeklinde konuştu.
"43 NOKTADA YOL KONTROLLERİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
Ürünlerdeki zaiyatı önleme noktasında daha önce aldıkları bir dizi tedbirleri hayata geçireceklerini aktaran Tüfenkci, sebze-meyve fiyatlarındaki kayıt dışılığı önlemeye yönelik adımlar atacaklarını kaydetti.
Bu kapsamda belirledikleri 43 noktada yol kontrollerini hayata geçireceklerini dile getiren Tüfenkci, "Yine önerilerimizden biri hal içi yapılan ticareti daha fazla teşvik etmek. Hal dışı özellikle kayıp kaçağın olduğu alanlarda birtakım tedbirler alarak bunu önlemeye yönelik önerilerimiz var. En önemlisi de pazar yerlerini teşvik ederek daha modern hale getirmek istiyoruz. Yine perakende ayağında özellikle bu zincir içerisindeki maliyet oluşturan unsurları azaltma adına önerilerimizi sıralayacağız ve en azından sebze ve meyve fiyatlarındaki oynaklığı stabil hale getirmeye çalışacağız" diye konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.