Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rusya: Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar bir hafta içinde iptal edilebilir - İş-Yaşam Haberleri

        Sputnik'in haberine göre Dvorkoviç, "Tüm anlaşmaların bu hafta içerisinde kayda geçirileceğini düşünüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la varılan anlaşmalar şu anda kağıt üzerine geçiriliyor. İşlerin neredeyse yüzde 99'u tamamlandı. Bazı biçimsel ayrımlar üzerinde çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

        'PROTOKOL İMZALANIR İMZALANMAZ KISITLAMALARIN İPTALİ BAŞLAYACAK'

        Dvorkoviç ayrıca, hükümetin söz konusu belgelerin taslaklarını büyük ölçüde hazırladığını belirtip, "Protokol imzalanır imzalanmaz kısıtlamaların iptali başlayacak" diyekonuştu.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, 10 Mayıs'ta Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmede, Türkiye'ye hizmet, ürün, tekstil ve inşaat sektörlerinde uygulanan yaptırımların neredeyse hepsinin iptali konusunda anlaşmaya varmıştı.

        REKLAM

        Türkiye'den domates alımına ve Türk vatandaşlarına vize uygulanmasına yönelik kısıtlamalarınsa devam ettirileceği açıklanmıştı.

        DOMATES YASAĞI KISMEN KALDIRILABİLİR

        turkrus.com sitesinin haberine göre ise, Türk domatesine yasağın “kısmen kaldırılması” konusunda da bu ay sonuna kadar Rusya’da karar alınabileceği bildirildi.

        Dvorkoviç bu kapsamda önceki gün Moskova’da büyük yerli domates üreticileri ile bir araya geldi. İzvestiya gazetesi bu toplantıyı "Türk domatesine Rusya'da kapı açılıyor" başlığı ile duyurdu. Zirvede "Türk domatesine yasağın hangi şartlarda nasıl kaldırılacağının" ele alındığı belirtildi. Dvorkoviç’in Türkiye ile yaptırım konusunu çözüne bağlamak için Moskova’da hazırlıklar yaptığı ve yakında Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’e bir rapor sunacağı bildiriliyor.

        İzvestiya gazetesi, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştirilmesi kapsamında yapılan toplantıda, Türk menşeli domatese uygulanan genel yasağın hangi şartlarda nasıl hafifletilebileceği konusunun masaya yatırıldığını duyurdu. Rus tarafında masada olan seçeneklerden birinin, Türk domatesine sadece yerli üretimin talebi karşılayamadığı kış döneminde izin vermek olduğu belirtiliyor.

        REKLAM

        KRİTİK TARİH 22 MAYIS

        Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev 22 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleri hükümet ve devlet başkanları toplantısında Rus heyetine başkanlık edecek. Bu ziyaret sırasında yaptırımların iptaline yönelik bir açıklama yapılabileceği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ