Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi başladı - İş-Yaşam Haberleri

        Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 25. Kuruluş Yıl dönümü Zirvesi İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bakanlarını karşıladı.

        Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleşen zirve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 9.15'de zirveye gelmesiyle başladı. Başbakan Binali Yıldırım'la birlikte karşılama alanını gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9.30'da temsilcileri karşılayıp tek tek tokalaştı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitri Medvedev de zirveye katılan üst düzey isimler oldu. Karşılamanın ardından üye ülke temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

        Ardından toplantı salonuna geçildi. Toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Dünyanın en zor coğrafyalarından birinde, aralarında siyasi hatta askeri sorunlar bulunan bölge ülkelerini aynı masada bir araya getirebilmenin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın en büyük başarısı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Farklılıklarımız değil müştereklerimiz üzerinde odaklanarak çalışmalarını sürdürmeliyiz" dedi.

        ÜYE ÜLKELERE ULAŞIM PROJELERİ ÇAĞRISI

        Karadeniz limanlarının aynı çarşıya açılan birer dükkan gibi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Anadolu'da, 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır' deriz. Biz Türkiye olarak 5 çalışma grubunun koordinatörüyüz. Eğer çalışma gruplarına katılım düzeylerini arttırabilirsek, örgütü dinamik hale getirebiliriz.

        REKLAM

        Karadeniz Çevre Otoyolu projesi güzel bir örnek olarak karşımızda duruyor. Biz ülkemize ait kısmını 10 yıl önce tamamladık. Aynı şekilde İstanbul'un altında ve üstünde dünya çapında projeleri hayata geçirdik. Diğer ülkeler de projeleri tamamlarsa insanlarımızı birbirine bağlayan ulaşım ağını oluşturabiliriz" diye konuştu.

        VİZESİZ SEYAHAT ÇAĞRISI

        Üye ülkeler arasındaki yatırımların ve ticaretin potansiyelinin çok altında kaldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son yıllarda vize engellerinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Ukrayna ve Gürcistan'a pasaportsuz seyahatin yolunu da açtık. Bu kolaylığı bütün üye ülkelere yaymak, insanlarımızı yakınlaştırmak istiyoruz" dedi.

        MEDYEDEV: KARADENİZ BİZİM ORTAK ZENGİNLİĞİMİZ VE VARLIĞIMIZ

        Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. Yıldönümü Zirvesi’nde konuşan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, önlerinde çok önemli bir dönem bulunduğunu ve zirvede geride kalan 25 yılın muhasebesini yapmanın yanı sıra ileriye dönük olarak neler yapılabileceğini ele aldıklarını anlattı.

        Örgütün kurulmasının pragmatik temelde yapılan ileri görüşlü bir çalışma olduğunu hatırlatan Medvedev, farklı ekonomik, iktisadi, sosyal yapıdaki ülkelerin bir araya gelerek güven ortamı yarattığını ifade etti.

        KEİ’nin ortak çalışma için etkin bir mekanizma olduğunun altını çizen Medvedev, teşkilat kapsamında birçok farklı alanda iş birliğini sürdürdüklerini belirtti. Özellikle ticaret alanında önlerine haklı olarak iddialı hedefler koyabileceklerini anlatan Medvedev, buna rağmen KEİ kapsamındaki ticaret hacminin bir düşüş içinde olduğuna dikkati çekti. Medvedev, şöyle devam etti:

        "Bunda dış faktörlerin de etkisi var ama nedeni önemli ölçüde yatırımların olmamasıyla ilgili. Hepimiz bu ticaret hacminin ve yatırımların artırılması konusuna ilgi gösteriyoruz. Her ülkenin iş birliği konusunda imkanları var. Ticaret süreçlerinin kolaylaştırılması süreçlerine katılıyoruz. Rusya bu süreçte birkaç format içinde çalışmalarını sürdürüyor."

        "BU BÖLGEYİ İSTİKRAR VE REFAH BÖLGESİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"

        Örgütün bölgesel iş birliğini daha derinlemesine geliştirebileceğini söyleyen Medvedev, bunun için kendi finansman kaynaklarının olması gerektiğini dile getirdi. KEİ’de yer alan ülkelerle ikili düzeyde büyük projeler gerçekleştirildiğini ancak projelerin sayısının yeterli olmadığını kaydeden Medvedev, Rusya’nın girişimiyle bir proje iş birliği mekanizması kurulduğunu ve kendilerinin buraya tahsis ettiği 1 milyon dolar kaynakla, yeşil teknoloji, KOBİ’lerin geliştirilmesi, ihracatın desteklenmesi gibi çalışmaları yapabileceklerini anlattı. Medvedev, ayrıca, modern teknoloji, bilişim altyapısının geliştirilmesi, ulaştırma ağlarının yoğunlaştırılması, yeni güzergahların açılması ve Karadeniz çevresindeki otoyolların geliştirilmesi gibi konuların da önemli olduğunu anlattı.

        Rusya Başbakanı, zirve sonunda yayımlanacak bildiriye ilişkin olarak da "Bildiri dengeli bir bildiridir. Mevcut öncelikleri ve hedefleri belirlemektedir ve Rusya Federasyonu bu bildiriyi desteklemektedir. Karadeniz bizim ortak zenginliğimiz ve varlığımız. Bu bölgeyi istikrar ve refah bölgesi haline getirmek istiyoruz. Deniz komşuluğumuzu ekonomiye faydalı hale getirmek istiyoruz. Bunu yapma imkanımız var." ifadelerini kulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ