Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Demirde vergi yarıdan fazla indiriliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tedarik sıkıntısı ile gündeme gelen inşaat demirinde, mevcut durumda yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinde Bakanlar Kurulu kararı ile yarıdan fazla indirime gideceklerini söyledi.

        İnşaat sektörü temsilcileri son dönemde piyasada istedikleri miktarda ürün bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ediyordu. Çelik üreticileri ise, referandum sonrası inşaat sektöründe birden artan talep nedeniyle kısa dönemli bir tedarik sıkıntısı yaşandığını ancak şu anda bir arz sorunu bulunmadığını savunuyor.

        Zeybekci, geçen hafta yaptığı açıklamada inşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisini düşüreceklerini söylemiş ancak indirim oranı hakkında bir bilgi vermemişti. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde bugün konuya ilişkin açıklamada bulunan Zeybekci, "Yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile kayda değer şekilde aşağı çekiyoruz, yarısından fazla indirime gidiyoruz" dedi.

        REKLAM

        İnşaat demirinde Türkiye'nin kurulu kapasitesinin yeterli olduğunu, ancak referandum sonrası ani yükselen talebin sıkıntı yarattığına işaret eden Zeybekci şöyle konuştu:

        "Türkiye'nin kurulu kapasitesi yeterli. Dünyada bu anlamda ilk 5'teyiz. Son zamanda taleple ilgili yaşanan yavaşlamasonrası Türkiye'nin demir çelik üreticileri yüksek ihracat taahhütlerine girdiler.Referandum sonrasında oluşan olumlu hava ile birlikte inşaat sektörü bir anda hareketlendi. Bugüne kadar ertelediklerini taleplerini talep etmekle kalmayıp aynı zamanda önümüzdeki döneme ilişkin taleplerini ortaya koyunca karşılanması mümkün olmadı."

        Zeybekci şöyle devam etti:

        "Hem üreticiyi korumak zorundayız hem de bu talep artışını ve arzdaki sıkışıklığı fırsat bilenleri gördük.Üreticimizi hep koruyoruz, bundan sonra da koruyacağız. Demir sektöründe Türk üreticileri yüzde 30'luk gümrük vergisi ile haksız rekabete karşı koruyoruz. Şimdi ise bu yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile kayda değer şekilde aşağı çekiyoruz, yarısından fazla indirime gidiyoruz.

        "Diğer yandan, daha önce Reuters'a değerlendirmede bulunan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye'de zaten kapasite ve üretim fazlası bulunduğunu belirterek, gümrük vergisinde yapılacak olası bir indirim ve buna bağlı artacak ithalatın yurtiçi üreticilere zarar vereceğini söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ