Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Baklavacıların bayram mesaisi - İş-Yaşam Haberleri

        Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Elmacıpazarı Güllüoğlu Baklava'nın sahibi Murat Güllü, Gaziantep'te bayramlarda onlarca ton baklava üretildiğini belirterek, "Gerçekten bütün imalatçılar sabah akşam hiç dinlemeden, bazen 24 saat boyunca bile imalat yapıyorlar. Gaziantep genelinde 1 haftalık süre zarfında en azından 50 ton kadar baklava imal edilmiştir." dedi.

        OTOBÜS FİRMALARI DA DEVREYE GİRDİ

        Güllü, baklava siparişlerine yetişmekte zorlandıklarını belirterek, "Talep çok ciddi. Özellikle Türkiye'deki büyük şehirlerden... Yani İstanbul, Ankara ve İzmir bu konuda en büyük talebi gösteren şehirler. Onun haricinde Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişlere kargolar aracılığıyla karşılık veriyoruz. Hatta bazen, otobüs firmalarının bile bu konuda bize yardımları olabiliyor.

        REKLAM

        Elmacıpazarı Güllüoğlu Baklava'nın sahibi Murat Güllü

        SİPARİŞLERİ DURDURDULAR

        İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu'nun sahibi Burhan Çağdaş ise, "Bayrama 3 gün kaldı. O kadar yoğunuz ki, talepleri karşılamak için canla başla çalışıyoruz. Gaziantep dışında, özellikle İstanbul ve Ankara'dan ciddi bir talep var. Otobüs ve kargo firmaları bize sipariş gönderimi konusunda çok yardımcı oluyorlar fakat artık yetişemiyoruz. Zaten bayrama sayılı günler kaldı, o yüzdenAntep dışına gönderilecek tüm baklava siparişlerini durdurduk.

        DUBAİ'DEN DE İLGİ BÜYÜK

        Türkiye dışında Dubai, Abudabi ve Almanya'ya da baklava gönderimi yapıyoruz. Sadece Dubai'ye gönderilmek üzere yıllık 5-6 bin tepsi baklavahazırladığımızoluyor. Dubai siparişlerinden yıllık 1 milyon liraya yakın gelir elde ediyoruz. Kargolama sistemimiz daha iyi olsa gerçekten daha ciddi gelirler elde edeceğiz. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

        REKLAM

        Gaziantep'te normal zamanlarda günlük 6 ton civarında baklava üretimi yapıldığını ifade eden Çağdaş, "Burada 350 civarında baklava üretim tesisi var. Önemli bir sektör. Büyük müesseselerde 50 ila 100 kişi arasında, küçük müesseselerde ise 2-3 kişi çalışıyor. Gaziantep'te bu işten ekmek yiyen 15-20 bin kişi var" dedi.

        EN ÇOK O BAKLAVALAR TERCİH EDİLİYOR

        Şehir genelindeki baklava fiyatları hakkında da bilgi veren Çağdaş, en çok klasik baklava ve bol fıstıklı kare dilim baklavanın tercih edildiği belirterek, "Klasik ve kare dilim dediğimiz baklava çeşitleri en çok rağbet gören baklavalar. Çünkü, kargo ve otobüslerle gönderdiğimiz için sıcağa en dayanıklı olan baklava çeşitleridir bunlar.

        En çok tercih edilen klasik baklavanın kilogramı ortalama 60 lira, kare dilim baklavanın 72 lira. Dolama baklavanın kilogramı ise 90 liraya çıkıyor" dedi.

        GAZİANTEP BAKLAVASININ OLMAZSA OLMAZLARI

        REKLAM

        Hem Murat Güllü hem de Burhan Çağdaş, Gaziantep baklavasının en önemli özelliği olarak kullanılan malzeme ve bunların baklavadaki oranlarını gösteriyor.

        Baklavanın en önemli unsurları hamuru, fıstığı ve sade yağı, işçiliği ve el sanatı. El işçiliğinin çok önemli bir nokta olduğuna işaret eden Çağdaş, "Bunların hepsi bir araya gelmeden baklava olmaz. Zaten bir baklavacı da en az 12-13 yılda yetişiyor." dedi.

        Murat Güllü de baklavadaki malzemelerin nokta atışı oranlar olduğuna işaret ediyor.Güllü, "Yani, şekerinin lezzeti fıstığını, fıstığının lezzeti hamurunu, hamurunun lezzeti sade yağını, sade yağının lezzeti de kaymağını bastırmayacak şekilde oranlanmıştır. Bunun üzerine bir de ustalık ve kesinlikle makine kullanımı yapılmadan el işçiliği eklendiği zaman Antep baklavası meydana gelir." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ