Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Galatasaray Riva projesinde neler oluyor? - İş-Yaşam Haberleri

        Galatasaray, Riva projesinden kazanacağı 942 milyon lirayı değerlendirme konusunda anlaşılmaz bir korku yaşıyor. Bunun için gazetemizde yayımlanan haberi bile hedef aldı.

        Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, kulüp Riva projesi dolayısıyla elde edeceği gelire karşılık Emlak Konut’un verdiği 507 milyon liralık sözleşme garantisini bankada kırdırarak 362 milyon lira aldı. Bunun bir kısmı ile diğer borçlarını öderken 324 milyon lirasını da sermaye artırmak üzere sermaye avansı hesabına koydu.

        KAP’TA BİR İLK: KENDİNİ YALANLAYAN AÇIKLAMA

        Peki bizim haberimiz neyi anlatıyordu ve gerçekler ne? Bir kez daha adım adım anlatalım.

        1.) Haber başlıca 2 konu üzerine kurulmuştu. İlk olarak kulübün 14 Mart’ta ilk açıklamasına 5 Nisan 2017’de açıklık getirdiği sermayenin yüzde 398 artırıldığı konusuydu. Sportif AŞ bizzat 86.3 milyon liralık sermaye artırımının 59.3 milyonunu sermaye avansı olarak kendisinin koyduğunu geri kalan tutarın küçük yatırımcılar (tabii eğer katılırlarsa) tarafından karşılanacağını açıklıyordu.

        Haberde buradan yola çıkılarak şu anda 606 milyon lira ekside olan sermayenin böylece yine eksi 521 milyona geleceği yazılmıştı. Ancak ne hikmetse kulüp 22 Haziran akşamı KAP’a yaptığı bildirimde böyle bir sermaye artırımının doğru olmadığını bildiriyordu.

        Üstelik açıklamanın içinde 86.3 milyon liralık halka arz için kulübün 59 milyon lira sermaye avansını nakit olarak koyduğu da açıkça belirtiliyordu.Sadece 1 gün sonra da Sermaye Pisasası Kurulu (SPK) bu sermaye artırımını onayladı. Yani Galatasaray’a göre SPK hayali bir sermaye artırımını onaylamış oldu.

        2.) Haberin ikinci ana konusu ise kulübün ilk sermaye artırımının ardından kalan 521 milyonluk (606-86=521) eksi özsermayeyi de aynı yol yani sermaye artırımı yoluyla artıya çevireceğine ilişkindi. Bu durum her şeyden önce bir bilanço zorunluluğu olması nedeniyle bir analizdi.

        Çünkü banka borçları futbol kulübünün sahibi Sportif AŞ’de bulunurken Riva ve Florya arazileri ve buradan kazanılan para Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin malı durumunda.

        Kulübün Sportif AŞ’nin borcunu ödemesi için sermaye artırımı en makul yöntem olarak öne çıkıyor.

        DENETÇİ '327 MİLYON SERMAYE ARTIŞI İÇİN AYRILDI' DİYOR

        SPK’nın onayladığı 86 milyon liralık son sermaye artırımı da kulübün bu yolu izleyeceğini gösteriyor. Diğer yandan özkaynağı 606 milyon ekside olan Sportif AŞ’den bu eksi özkaynağı makul düzeye indirmesini UEFA da istiyor. Sportif AŞ’nin özkaynağının düzeltilmesinin tek yolu da sermaye artırımı. Buraya kadar yazılanlar bir finansal tablo analizi niteliğinde.

        Galatasaray’ın kabul etmediği daha büyük sermaye artırımı kulübün sermaye avansı rakamının 327 milyon lira artışında ortaya çıkıyor. Nitekim kulübün bağımsız denetçisi Akis Denetim de 10 Nisan 2017 tarihli bağımsız denetim raporunda net olarak "Protokol kapsamında, Derneğin elde ettiği tutarın 327.465.402 TL tutarındaki kısmı sermaye artışında kullanılmak üzere Şirkete transfer edilmiştir" yazıyor. Kulüp açıklamasına göre bağımsız denetim raporu da yalan.

        ÖNCE SERMAYE SONRA ÖDEME

        Önceki haberimizde de belirtildiği gibi şimdi anlaşılıyor ki bu avansın 59 milyonu kullanıldı. Geri kalan tutar olan 265 milyon lira ile bu rapor yazıldığında ve henüz Galatasaray’ın geri kalan alacağı olan 435 milyon lira (eğer kırdırılırsa 310 milyon) yani toplam yaklaşık 575 milyon liranın bir kısmı da GS Sportif AŞ’nin banka borçlarının ödenmesi ve özkaynağın artıya geçirilmesi için harcanacak. Haber de analiz de daha açık anlatımıyla bu. Galatasaray ve Başkan Özbek bu satırların hangisine karşı çıkıyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ