Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İlk yarıda ihracat 76 milyar dolar - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran 2017 ihracatı yüzde 1.8’lik artışla 12.1 milyar dolar oldu. Yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 8.2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar ve son 12 aylık ihracat yüzde 4.5 artışla 147 milyar 329 milyon dolara yükseldi.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, ihracat rakamları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Gaziantep’te, TİM 1000’de 30. sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu tesislerinde açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, kasım ayından bu yana yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle 2 iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu.

        Haziranda miktar bazında ihracat yüzde 4.1, ilk 6 ayda ise yüzde 12.6 artış gösterdi. Haziranda ihracatın lideri yüzde 2.5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında yüzde 16.4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1.4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1.3 milyar dolarla kimyevi madde sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörü yakaladı.

        AB’YE İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 50.5

        En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında haziran’da en fazla ihracat artışının yüzde 89.1 ile Rusya’da olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya’ya ihracatımızdaki artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu” dedi.

        Haziran ayında 122 ülkeye ihracatın arttığını, 109 ülkeye olan ihracatın gerilediğini belirten Büyükekşi, “En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya’ya ihracatımız yüzde 4.4, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 2.1, İtalya’ya ihracatımız yüzde 1.8, ABD’ye ihracatımız yüzde 14.1 ve Irak’a ihracatımız yüzde 4.4, artış gösterdi” diye konuştu.

        Haziran ayında AB’ye ihracatın yüzde 2.8 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Böylelikle haziranda AB’nin ihracatımızdaki payı 50.5 oldu. İlk 6 ayda ise AB’ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti” dedi.

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, eğer Türkiye orta gelir tuzağına düşmeyecekse, bunu ihracata dayalı bir büyüme modeli ile sağlayabileceğini belirterek, “Yani orta gelir tuzağının ilacı ihracattır. Başka da bir formül yoktur” dedi. Şimşek, Türkiye’nin rekabetten korkmadığını, rekabet çarkları daha adil hale geldiği zaman Türkiye’nin daha güçlü performans göstereceğini kaydetti.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ