Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 4-5 milyon lira gelir elde ediliyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Akçadağ ilçesinde 1865'te 27 bin dönümlük arazi üzerinde "Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun" ismiyle kurulan, 1984'ten bu yana da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Sultansuyu Tarım İşletmesinde birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor.

        2

        Yüksek dayanıklılıkları dolayısıyla Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Arap atları, şimdilerde koşuların gözdeleri arasında yer alıyor.

        3

        Sultansuyu Tarım İşletmesinde son günlerde doğum heyecanı yaşanıyor. Yarışseverlerin bir dönem büyük beğeniyle takip ettiği "Özgünhan, Ateştopu, Onurkaan" gibi atların damızlık olarak kullanıldığı işletmede, ocak ayında başlayan doğumlar devam ediyor.

        4

        14 aygır, 110 kısrakla yetiştiricilik faaliyeti yapılan İşletmede ocak ayından bu yana 82 tay doğdu, mayıs ortasına kadar 28 yavrunun daha doğması bekleniyor.

        5

        Taylar doğduktan sonra ilk 6 ay annelerinin yanında kalıyor ve sütle besleniyor. Her gün sabah saatlerinde anneleriyle egzersiz yapan yavruların, zarar görmemesi için işletme personeli bir an olsun gözleri üzerlerinden ayırmıyor. Özel ilgiyle yetiştirilen taylar, 2-2,5 yaşına geldiklerinde açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Satışlardan her yıl yaklaşık 4-5 milyon lira gelir elde ediliyor.

        6

        "GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"

        Sultansuyu Tarım İşletmesi Atçılık Şube Şefi Abdullah Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin arap atı yetiştiriciliğinde Türkiye'nin önemli merkezlerden olduğunu, atların her birine özenle bakıldığını söyledi.

        7

        Arap atlarının ocak ayı ortalarında doğum yapmaya başladıklarını belirten Güler, bu sürecin mayıs ayına kadar sürdüğünü ifade etti. Güler, "Şu ana kadar 40'ı dişi 82 tayımız dünyaya geldi. Mayıs ayına kadar bu sayının 110'a ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

        8

        Tay doğumlarının genellikle sabaha karşı gerçekleştiğini anlatan Güler, şöyle devam etti:

        9

        "Taylarımız dünyaya geldikten sonra ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleniyorlar. Daha sonra annelerinden ayırıp, farklı bir tavlada bakıma alıyoruz. Taylarımıza gözümüz gibi bakıyoruz, onlar bizim için çok kıymetli. Taylarımız geleceğin şampiyonları. Onlara herhangi bir zarar gelmemesi için gece, gündüz gözetim altında tutuyoruz."

        10

        Güler, işletmelerinin Türk atçılığına büyük ve önemli hizmetler veren değerli atlar yetiştirdiğini, yeni doğan atlarla bu başarıyı sürdüreceklerini ifade etti. Tayların 2-2,5 yaşından sonra TİGEM bünyesinde açık artırmayla satışa sunulacağını aktaran Güler, bu satışlardan önemli miktarda gelir elde edildiğini kaydetti. Güler, yetiştirdikleri şampiyon adayı tayların 3 yaşından sonra hipodromlarda boy gösterdiğini de sözlerine ekledi.

        11
        12
        16

        8 MİLYON LİRALIK GELİR BEKLENİYOR

        Mahmudiye ilçesinde kurulu Anadolu Tarım İşletmesi 2 asırlık geçmişiyle Türk at yarışı tarihinin en önemli Arap atlarına ev sahiliği yaptı. Şimdilerde işletme, haralarındaki yarış tarihine adını altın harflerle yazdıran safkan Arap atlarıyla, geleceğin şampiyonlarını büyük bir titizlikle pistlere kazandırmak için çalışıyor.

        17

        İşletmenin Atçılık Şube Şefi Eren Karabulut yaptığı açıklamada, işletmenin bünyesinde 124 kısrak ve 12 aygırla Türk atçılığına hizmet verdiklerini söyledi.

        18

        Anadolu Tarım İşletmesinde 110 gebe kısrağın bulunduğunu ifade eden Karabulut, şöyle konuştu:

        19

        "Şimdiye kadar 14'ü erkek 29 tayımız oldu. Yıllık ortalama 100 tayımız oluyor. Yılda iki kez tay satışımız oluyor. Bunlardan biri Bursa Karacabey Tarım İşletmesinde yapılıyor. Burada koşu tayı İstanbul'da ise elit tayı satışı oluyor. Karacabey'de yıllık ortalama 70 baş koşu tayı, İstanbul Veli Efendi Hipodromunda da 15 baş 2 yaşında erkek tay satılıyor. Geçen yıl tay satışından 7 milyon lira gelir elde ettik. Bu yıl satmayı planladığımız 90 taydan 8 milyon liralık gelir bekliyoruz."

        20

        "YENİ ŞAMPİYONLAR BEKLİYORUZ"

        Karabulut, bu yıl satacakları tayların arasında şampiyon yarış atlarından Derhadır ve Karaüzüm'ün kardeşlerinin bulunduğunu kaydetti.

        21

        Satışı yapılacak 90 tay içinden yeni şampiyonlar beklediklerini dile getiren Karabulut, şöyle devam etti:

        22

        "Halihazırda koşan şampiyon taşlarımız var. İşletmemizce yetiştirilen Karaüzüm adlı Arap atı, bütün zamanların yarış atları arasında en yüksek gelir getiren Arap atlarından. Semend, Denizim, Serhantay gibi önemli taylarımız koşmaya devam ediyor. Kurumumuz şampiyonlar yetiştirdi, yetiştirmeye de devam edecek."

        23

        YETİŞTİRİLEN ATLARDAN DİĞER GÖRÜNTÜLER!

        24
        34
        35

        150 YILDIR ŞAMPİYON ATLARI YETİŞTİRİYORLAR

        Akçadağ ilçesinde, 1865 yılında 27 bin dönüm arazi üzerine "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan ve 1928 yılında "Sultansuyu Harası" adını alan işletmede, birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor.

        36

        Yüksek dayanıklılıkları sayesinde Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan safkan Arap atları, bugün at yarışlarının gözde ırkları arasında yer alıyor.

        37

        Yarışseverlerin büyük beğeniyle takip ettiği "Özgünhan", "Ateştopu" ve "Gobakbey" adlarını taşıyan atların damızlık olarak kullanıldığı ve 150 yılı aşkın süredir safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesindeki atların tayları yoğun ilgi görüyor.

        38

        Bakıcıları tarafından özenle yetiştirilen ve 1-2 yaşına geldiklerinde "yarış tayları" ve "elit taylar" olarak iki farklı kategoride açık artırma usulüyle satılan taylar, her yıl işletmeye önemli gelir sağlıyor.

        39

        İşletmede ilk 6 ay annelerinin yanında kalan ve özel ilgiyle adeta bir bebek gibi yetiştirilen 16'sı elit 88 şampiyon adayı tay, satışa çıkacak.

        40

        Sultansuyu Tarım İşletmesinde yetiştirilen 2015-2016 doğumlu "Begümtay, Serpintay, Kozatay, Sadaret, Sabriye, Handecik, Kafkas Prensesi, Aşık Kafkas, Özezgi, Aydankız, Behiyetay, Sacidetay, Selda hanım, Sermintay, Hadrakız, Güzincan, Eceser, Kutyürek" adlarını taşıyan şampiyon adayı safkan Arap tayları, 18 Temmuz'da Karacabey Tarım İşletmesinde yeni sahiplerini bulacak.

        41

        İşletmede yetiştirilen 16 elit tay ise 24 Ekim'de Veliefendi Hipodromu'nda satışa çıkacak.

        Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdükleri işletmede, 440 atla yetiştiricilik yaptıklarını belirtti.

        42

        İşletmenin Türkiye'de safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Yücel, şu açıklamalarda bulundu:

        43

        Ocak-şubat aylarında başlayan doğumlardan sonra taylarımız yaklaşık 6 ay annelerinin yanında kalır. Bu süreçten sonra taylara anne sütüne ilaveten kaba ve dane yem veriliyor. Yavrular, daha sonra annelerinin yanından ayrılıp normal bakım işlemine tabi tutuluyor.

        44

        Bir anne bebeğine nasıl bakıyorsa işletmemizdeki taylara da o şekilde bakım yapılmaktadır. Annesini emmeyen taylara, gerekiyorsa biberonla süt vererek beslenmesini sağlıyoruz.

        45

        Yücel, işletmede yetiştirdikleri tayları satışa çıkarılacaklarını dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

        46

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da yarış hayatı boyunca şampiyonluklar kazanmış ve soy kütüğüne bakılarak seçilen damızlıklardan elde edilen taylarımızı satışa çıkaracağız.

        47

        İlk etapta 28'i erkek 44'ü dişi 72 tayı satışa çıkaracağız. İşletmemizin gelirlerinin büyük bir bölümünü atçılık oluşturuyor.

        48

        Geçen yıl koşu tayı satışlarından yaklaşık 2.5 milyon lira gelir elde ettik. İşletmemizde yetiştirilen taylar, atçılık camiasına önemli hizmetlerde bulunup, yeni şampiyonlar çıkacaktır.