Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Birleşmiş Milletler Gebze'ye Teknoloji Bankası kuruyor - İş-Yaşam Haberleri

        Bilim, Sanayi veTeknolojiBakanı Faruk Özlü, Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin, en az gelişmiş ülkelerin bilim,teknolojive inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefiyle Gebze'de kurulacak UluslararasıTeknolojiBankasıyerleşkesindeki hazırlıkları değerlendirmek üzere Türkiye'ye geldiğini belirtti.

        Özlü, "Türkiye ile BM arasında 'ev sahibi ülke anlaşması' hazırlanacak ve imzalanacak. İmzanın ardından Gebze'deki ofis alanıyla çalışanlar belirlenecek ve bu yıl UluslararasıTeknolojiBankasıfaaliyetlerine başlayacak." dedi.,

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2011 yılında katıldığı BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı'nda bir taahhüt paketi açıkladığını anımsatan Özlü, buradaki bilim veteknolojialanlarına ilişkin taahhütlerden birinin de en az gelişmiş ülkeler için "teknolojibankası" rolü üstlenecek uluslararası bir merkez kurulması olduğunu söyledi. BM Genel Kurulunda UluslararasıTeknolojiBankasının Gebze'de kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

        BANKANIN ÇALIŞANLARI BELİRLENECEK

        En az gelişmiş ülkelerin bilim,teknolojive inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefiyle Gebze'de kurulacak UluslararasıTeknolojiBankasıyerleşkesindeki hazırlıkları değerlendirmek üzere BM heyetinin Türkiye'ye geldiğini belirten Özlü, heyetin Bakanlığı ziyaret ettiğini ve bu kapsamda ev sahibi ülke anlaşması ile mali, ayni yardım anlaşması konularının görüşüldüğünü söyledi ve şöyle konuştu:

        İLK 5 YIL İÇİN 10 MİLYON DOLAR

        Türkiye'nin, UluslararasıTeknolojiBankasıprojesine desteğinin tam olduğunu vurgulayan Özlü, "UluslararasıTeknolojiBankasında finansman gönüllülük esasıyla sağlanıyor. Donör ülke Türkiye, ilk 5 yıl için yıllık 2 milyon dolar mali destek verecek. Banka kurulduktan sonra BM üyesi birçok ülkenin de bankaya destek sağlaması bekleniyor. Ayrıca dünyaca ünlüteknolojişirketlerinin de bankaya destek vermesi öngörülüyor." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Bakan Özlü, UluslararasıTeknolojiBankasıfaaliyete geçtiğinde, öncelikle en az gelişmiş ülkeler için 'ihtiyaç analizi' yapılacağını ve eksiklikler doğrultusunda hizmet sunulacağını vurguladı.

        Söz konusu ülkelere, bilim veteknolojipolitikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verileceğini dile getiren Özlü, dünyadaki gelir adaletsizliğinin ve kalkınma düzeylerindeki büyük farklılıkların azaltılması yönündeki çabalara Türkiye'nin de katkı vermesini amaçladıklarını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ