Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Paranın dini imanı yok - İş-Yaşam Haberleri

        Ayşegül AKYARLI GÜVEN / HABERTÜRK

        2008 yılında Filistin’e bir fabrika kurarak ülkede sanayi yatırımı yapan 4’üncü, Türkiye’den ise ilk şirket olma unvanını kazanan Sem Plastik, bu yatırımıyla Filistin’le uzun yıllardır sorun yaşayan İsrail’de pazar lideri oldu.

        ‘HAMURSUZ’LA BÜYÜYORUZ’

        İsrail’de özellikle de unlu ürün değmemiş tabaklarda hamursuz ürünlerin tüketildiği dini günler nedeniyle kullan-at mutfak ürünlerine büyük talep olduğunu söyleyen Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, “Filistin’de fabrika açmadan önce İsrailli müşterilerimizle görüştük. Kimse karşı çıkmadı ama hepsi ‘Fiyat ucuzlayacak mı?’ diye sordu. O gün anladık ki paranın dini imanı yok” dedi.

        Filistin’deki fabrika yatırımıyla İsrail’e yakın olmayı hedeflediklerini anlatan Eroğlu “İlk gittiğimde özel bir hazırlık yapmadım. Bu kadar gidip geldim. Hiç güvenlikle sorunu yaşamadım. Bizde fabrika bandından ürün toplayan uçak mühendisleri çalışıyor” dedi.

        KISA ÇÖPÜ ÇEKEN FİLİSTİN’E GİTTİ

        Filistin fabrikası kurulurken Türk personel bulmak konusunda zorlandıklarını söyleyen Eroğlu buldukları ilginç çözümü şöyle anlattı: “Herkes güvenli olmadığını söyleyerek gitmekten çekindi. Prim verdik. Yüksek maaş da önerdik ama kimse istemedi. Sonunda kısa çöpü çeken gitti. Ama Filistin’i sevdi.”

        ‘HAVADA ŞEKER VE TUZUN DOZU FARKLI’

        İsrail’de El Al Havayolları’na da satış yaptıklarını söyleyen Eroğlu İsraillilerin ilginç çalışma prensibini anlattı: “İsrail’de bir şirketle çalışmadan önce ayrı bir güvenlik testinden geçiyorsun, ürünü gönderdikten sonra paranı almadan bir taramadan daha geçiyorsun. Dünyada birçok havayolu şirketine ürün satıyoruz. Konu havayolu olunca iş uzmanlık gerektiriyor. Mesela bu işe girince öğrendik ki havada, basıncın etkisiyle aromaları daha fazla, şeker ve tuzu daha az hissediyorsun. Biranın köpürmesi için bardak açısını tutturmak gerekiyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ