Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İki bakan neden görüş ayrılığına düştü? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTÜRK EKONOMİ SERVİSİ

        Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması'na ilişkin yasa tasarısıyla ilgili, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik görüş ayrılığına düştü. Alınan bilgiye göre Çelik, bir taraftan devletin 'kiracı' olacağı, diğer yandan da tesisi yapacak şirketin dış finansmanının Hazine garantisi altına alınması konusunda "Oluşacak borcu, torunlarımız bile ödeyemez" dedi. Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkındaki Kanun Tasarısı, Meclis'e sunuldu. Tasarıya göre, ihtiyaç duyulan sağlık tesisi, özel sektör tarafından finanse edilip, en çok 49 yıllığına Kamu Hastaneler Birliği'nin idaresine verilecek. Hükümetin, büyük projeleri arasında gösterilen pek çok ilde yapılacak ve her birinin yatak sayıları on binlere ulaşacak sağlık entegre tesisleri, bu kapsamda yapılacak.

        27 KENTE ENTEGRE TESİS

        Asgari 1 milyar liralık yatırımlarda, özel sektörün kullanacağı dış finansman, Hazine garantisi altında olacak. Tasarı, Meclis'e sunulurken, daha önce pek çok kez karşı karşıya gelen Sağlık Bakanı Akdağ ile Çalışma Bakanı Çelik'in bu konuda da zıt görüşleri var. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakan Akdağ'ın savunduğu tasarıya Çelik'in karşı çıktığı konuşuluyor. Şu anda Kayseri, Ankara Etlik ve Bilkent sağlık entegre tesislerinin yapımı sürüyor. Kamu özel işbirliği kapsamında, 27 kentte bu tesislerin yapılacağı belirtiliyor.

        TİCARİ ALANLAR YÜKLENİCİYE

        İhaleyle inşa ettirilecek entegre tesislerde, sağlık hizmetlerini devlet yapacak. Anlaşma şartlarına göre otopark, kantin gibi ticari alanların işletmesi yüklenici firmaya verilebilecek.

        3 TESİSİN MALİYETİ 18.6 MİLYAR LİRA

        Kamu özel ortaklığıyla gerçekleştirilen bin 548 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Tesisi için yıllık 137 milyon liralık kira bedeli belirlenirken devlet, 3 bin 556 yataklı Ankara Etlik Entegre Sağlık Tesisi için 319 milyon lira, 3 bin 666 yataklı Bilkent Entegre Sağlık Tesisi için ise 289 milyon lira ödeyecek. İhale süreleri 25 yıl olan sadece bu üç tesisin devlete faturası, yılda 745 milyon lira olacak. Toplamda 18.6 milyar lira ödenecek.

        'ŞİRKETLER BURADAN NE KADAR KAR EDECEK?'

        Ocakta verdiği soru önergesinin ardından 7 ay sonra yeni bir soru önergesi ve bir de araştırma önergesi verdiğini dile getiren Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, şunları söyledi: "2013'te milli eğitimde de aynı sisteme geçilecek. İki soru önergesiyle borçlanma tutarına ilişkin planları sorduk. Ne oluşacak borçlarla ne de şirketlerin bu tesislerden ne kadar kâr edeceğiyle ilgili bir bilgi alamadık. Hali hazırdaki üç tesisin her birine kaba hesapla 6 milyar lira ödenecek. Ne kadar yatırım yapılıyor ki karşılığında bu paralar ödeniyor?"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ