Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Greve uçuyoruz' mektubu! - İş-Yaşam Haberleri

        Hava-İş Sendikası, THY'de grev aşamasına gelen toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TİSK, TURSAB, TESK ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİB) başkanlarına mektup gönderdi. Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, THY'de uygulamaya konulacak grev kararının turizmden ithalat-ihracata kadar geniş bir alanda etkileri olacağını söyledi.

        MEKTUP NEDEN GÖNDERİLDİ?

        Bu durumu dikkate alarak grevden etkilenecek kesimleri bilgilendirmek ve varsa çözüme katkılarını istediklerini belirten Yağcı, bu amaçla TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TİSK, TİB, TURSAB ve TESK başkanlarına mektup gönderdiklerini söyledi.

        Yağcı, "Grevin uygulanmasıyla ortaya çıkacak aksaklıklar için 'sendika bize bilgi vermemişti' gibi yakınmaları ortadan kaldırmak için resmi yollardan bu örgütleri bilgilendirmeyi tercih ettik. Aynı zamanda çözüme katkı koyabileceklerse, anlaşmanın sağlanması konusunda ortam yaratılmasına zemin oluşturabileceklerse bunları da almak istedik" diye konuştu. Toplu sözleşme sürecinde 6 gün önceden tebliğ etmek şartıyla greve çıkabilecek noktada olduklarını dile getiren Yağcı, grev tarihi için önlerinde 20 Mayıs'a kadar süre bulunduğunu, somut gelişmeler olmaması halinde bu tarihin beklenmeyebileceğini kaydetti.

        'DİYALOĞA AÇIĞIZ'

        Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ve Genel Sekreter Mustafa Yağcı imzasıyla gönderilen mektupta, toplu sözleşme görüşmelerinin hiçbir madde üzerinde anlaşma sağlanamadan uyuşmazlıkla sonuçlandığı belirtildi.

        Sendikanın, uyuşmazlıkları greve başvurmadan çözmekten yana olduğu vurgulanan mektupta, "Bu iyi niyetimize rağmen THY yönetiminin olumlu bir tutum değişikliğine gitmemesi durumunda grev kaçınılmaz hale gelecektir ve Hava-İş Sendikası, üyeleri adına bu anayasal hakkı kullanmaktan kesinlikle geri durmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

        Mektupta şunlar kaydedildi: "THY yönetimini görüşmeye çağrı yazımızda ulusal havayolumuz THY'nin alınacak bu grev kararı ile oluşabilecek rezervasyon kayıplarını, ulusal ve uluslararası alanda marka imajı ile oluşabilecek olumsuzlukları, turizm ve ihracat konusunda yaşanacak sıkıntıları dikkate alarak, daha önemlisi işletmede iş huzuru ve barışının yeniden tesis edilmesi amacıyla masadaki tüm uyuşmazlık konularının taraflarca grev kararı alınmadan sonuçlandırılmasına fırsat sağlamak için uzlaşma çağrısında bulunmuştuk. Bu çerçevede Hava-İş Sendikası uyuşmazlığın çözümü için her zaman diyaloğa açık olacaktır."

        TURİZMCİ ENDİŞELİ

        Hava-İş'in mektubuna ilk yanıt TURSAB'dan geldi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, bu yılın turizm sektörü açısından son derece olumlu geçeceğinin öngörüldüğünü belirtti.

        Böylesi bir ortamda THY'de grevle ilgili haberlerin kendilerini son derece endişelendirdiğini ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıllarda da benzeri dalgalanmaların yaşandığını ancak eyleme gerek kalmaksızın sorunların masa başında çözümlendiğini bilmekteyiz. Eminiz ki şu anda sözde yaşanmakta olan bu anlaşmazlıklar, ilgili tarafların her zamanki duyarlılığıyla çalışanların haklarının verileceği bir anlayışla yine ivedilikle masa başında çözümlenecektir.

        Meselelere her zaman gösterdiğiniz hassasiyet ve duyarlılığı bu konuda da uygulayarak uzlaşma platformunun önderliğini yaşayacağınızdan emin olarak üzerimize düşen görevler varsa memnuniyetle üstleneceğimizi belirtiriz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ