Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik İlaçta iki adımda teşvik geliyor - İş-Yaşam Haberleri

        HT EKONOMİ / EBRU ERDOĞAN

        SGK, ilaçtaki iskonto ve yatırım sorununu çözmek için iki önemli adım atmaya hazırlanıyor. SGK'nın yeni Başkanı İlhan, 'yatırım yapana' ve az bulunan ilaçlara 'düşük iskonto' kapısını açacaklarını söyledi. Çok kullanılan, az bulunan kanser ilaçları için iskonto indirimi vatandaş için büyük önem taşıyor

        Başta kanser hastalıkları olmak üzere bazı ilaçlarda yaşanan 'yokluk' Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi. ABD Chicago'daki Bio 2013 Kongresi'nde konuştuğumuz SGK'nın yeni Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, ilaç şirketleri tarafından çok eleştirilen kamu iskontolarının ürün bazlı yapılabileceğini söyledi. İlhan, “Bazı konular üzerinde çalıyoruz. Belki ürün bazlı iskonto oranları belirlenebilir” dedi. Bu da şu anda eşdeğer ve orijinal olarak yapılan ve yüzde 40'ları aşan ilaçtaki iskonto oranlarında az bulunan ürünlerde iskonto oranının düşebileceği anlamına geliyor. Bu uygulamanın kabul edilmesi halinde SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla belirlenecek bazı ilaçlarda kamu iskonto oranları düşürülebilecek.

        YATIRIMCIYA DESTEK

        İkinci adım ise Türkiye'de ilaç sektörüne yatırım yapanlarla ilgili olacak. İlhan'ın bu konuyla ilgili olarak şu ipucunu verdi: “Yatırım yapan şirketlere yine iskonto konusunda yardımcı olabiliriz.” Ancak İlhan, her iki adımda da iskonto oranlarının ne olacağını, hangi seviyelere ineceğini şimdilik söylemeyerek, “çalışmaların sürdüğünü” dile getirdi. İlaca erişimin kolaylaştığına dikkat çeken İlhan, bunun sağlık açısından olumlu olduğunu ancak akıllı ilaç kullanımıyla çöpe giden ilacın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

        ‘ZORLAMAYA GİTMEYECEĞİZ’

        Tamamlayıcı sağlık sigortasının genişlemesi için de çalışmaları sürdürdüklerini belirten Yadigar Gökalp İlhan, şöyle devam etti: "Burada izlenen iki yol var; biri paketin bir kısmının özel sağlık sigortası yoluyla sağlanması, diğeri de teminat paketinin daraltılması. Ödeyebilecek olanlar için kullanılabilir. Ancak biz kesinlikle bu konuda bir zorlamaya gitmek istemiyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ