Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Mehdi Eker, artan patates fiyatlarının nedenini açıkladı - İş-Yaşam Haberleri

        Tarım Bakanı Mehdi Eker muzu geçen patetes ve kurufasülye fiyatları konusuna açıklık getirdi. Patates üretiminin yüzde 17'lik düşüşle 4 milyon tona düştüğünü belirten Eker, Türkiye'de bazı bölgelerde siğil sebebiyle blokaj konulduğunu, patates ekilmemesi gereken yerlerde de ekim yapıldığını ifade etti.

        Niğde'de nitelikli ve sağlıklı yerli patates tohumu geliştirilmesi için laboratuvar kurduklarını kaydeden Eker, TİGEM'in özel sektörle geniş bir alanda patates tohumu nitelikleriyle ilgili yaptığı işlerin devreye girmesinin ardından çok daha iyi bir noktaya gelineceğini belirtti.

        Eker, bu yıl yağışların az olması nedeniyle endişe yaşadıklarını söyledi. Eker şöyle devam etti: "Şu an itibariyle tarımsal kuraklık söz konusu değil. Bugün Türkiye'de tarımsal kuraklık var diyemiyoruz. Ama meteorolojik kuraklık var. Bir yıl içinde uzun yıllar ortalamasıyla mukayese edildiğinde yağan yağmur miktarı daha az. Şu an için yok ama endişe taşıyoruz." Arıcılığa kovan başı 40 lira destek verdiklerini anlatan Eker, nihai bir ürün olan polenle ilgili destek konusunun kolay olmadığını, uygulamada bazı sıkıntıların olduğunu kaydetti.

        'KURU FASÜLYE'NİN GÜMRÜĞÜNE MÜDAHALEDE BULUNULACAK'

        Kuru fasulye fiyatlarında artış sürecek mi? sorusuna Eker, "Bazı ürünlerin dünya piyasalarındaki durumu önemli. Kuru fasulyeyle ilgili özellikle Hindistan ve Çin'de üretim düşüşü olması nedeniyle dünya fiyatlarında artma oldu. 2013 yılı üretimi 200 bin ton. 2013 yılında, önceki yıllara göre çok az bir düşüş var yüzde 2 gibi. Bu da bu kadarlık fiyat artışını beraberinde getirmiyor, onunla ilgili arkadaşlar çalışıyor. Ekonomi Bakanlığı ile istişare edip gümrük oranlarında belki bir düzenlemeye gidebiliriz" cevabını verdi.

        İlkbahar yağışlarının hububat üretimine etkisinin olacağını belirten Eker, "Parametre değişmezse biz, üründe azalma beklemiyoruz. Ama ilkbahar yağışı olmazsa açık alanda yapılan bir üretim de olabilir. Benim endişem o. Elimizde 4-4,5 milyon ton şu anda buğday var. Dolayısıyla ihtiyacın çok çok üzerinde. 4,5 milyon ton da sadece TMO'nun stoğundaki hububat" dedi.

        "2014'TE 10 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEK"

        Eker, 2014 yılı için yaklaşık 10 milyar liralık tarımsal destek verileceğini, bunun da 3 milyardan fazla bir kısmının hayvancılık desteklemesi kapsamında ödeneceğini açıkladı.

        "KAÇAK KANOLA ARAŞTIRILIYOR"

        Kaçak kanola tohumlarından dolayı Trakya'daki üreticilerin zarara uğradığını ve Bakanlığın bu konuda inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine Eker, "Biz orada bir ihbar aldık ve derhal müfettişleri gönderdik. Müfettişlerin bize sonucu henüz gelmedi. Kayıt dışı bir tohum var ve o tohumları bir firmanın ambalaj malzemesi içinde dağıtmışlar. Şikayetler, işin müsebbipleri çok ayrıntılı bir şekilde emniyetle, istihbaratla araştırılıyor. Vakti geldiğinde onu zaten açıklayacağız."

        TARIM ÜRÜNLERİNİN BORSADA İŞLEM GÖRMESİ

        "Borsa İstanbul'da tarım ürünlerinin işlem görmesi için adım atılacak mı?" sorusu üzerine ise Eker, "Borsa İstanbul ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ticaret borsalarının ayrı görüşleri var. Henüz bir mutabakat sağlanmadı. Ürünlerin fiziki dolaşım olmadan senetlerle ticaretinin yapılması bizim için önemli" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ