Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ete zam gelecek mi?, Gıda fiyatları yükselecek mi?, kuraklık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den açıklama - İş-Yaşam Haberleri

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Habertürk TV'ye gıda fiyatları ve kuraklıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kuru fasülye, patates ve pirinçte ifade edildiği gibi bir zam olmadığını belirten Bakan Eker, et fiyatlarıyla ilgili olarak da "bir artış söz konusu değil" dedi.

        Bakan Eker'in açıklamalarından satır başları:

        "Bir söz vardır; Kurt puslu havaları sever. Bugünlerde Türkiye'de havalar meteorolojik olarak puslu, bir yandan da Türkiye'nin istiktarına yönelik bir saldırı söz konusu. Bundan bir şekilde nemalanmak isteyenler, bazı ekonomi yazarlarımızın kulaklarına bir şeyler fısıldıyorlar. Onlar da bunu gerçekmiş algılayıp söylüyor. Fasulye'nin bugünkü fiyatı 6,95 TL. Sadece üretim payı binde 2 olan İspir fasülyesini bir marketteki fiyatını baz alıp fasülye fiyatı artıyor demek doğru değil. Bu durum patateste de söz konusu. Türkiye'de ne fasülyede ne patateste ne piriçte ifade edildiği gibi bir zam gerçek değil. Öyle bir durum yok. Birileri fırsattan istifade etmek istiyor."

        Türkiye'de 17 vilayetin et üretimiyle ilgili tablosunu gösteren Bakan Eker, 44 ay önceki fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında artışın olmadığını söyledi.

        "TÜRKİYE CUMHURİYET TARİHİNDE İLK DEFA..."

        "Et fiyatlarında bir artış söz konusu değil" diyen Bakan Eker şöyle devam etti:

        "Kasaplık hayvan sayısında, besilik hayvan sayısında, damızlık hayvan sayısında bir azalma yok, artış var. Kırmız etle ilgili olarak Cumhuriyet tarihinde en yüksek ihracat düzeyine ulaştık. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye, kendi yetiştirdiği damızlık düge ihracatına başladı. 2018 yılına kadar bağlantı yapıldı. Türkiye'de yeni 24 bin büyük çiftlik kuruldu."

        Et fiyatlarında artış olmadığının altını çizen Bakan Eker, et fiyatları 4 yıl öncesinin bile altında olduğunu belirtti. Kuru fasülyede gümrük vergisini indirdiklerini açıklayan Eker, "Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere" dedi.

        Bakan Eker şunları söyledi:

        Türkiye'de yeteri kadar fasülye var. Spekülatörler fazla kar etmesin diye gümrük vergisini de indirdi. Hindistan ve Çin'de bir azalma meydana geldi. Bu durum dünya piyasalarını etkiledi. Ancak Türkiye'de bir problem yok.

        4 milyon ton üzerinde patates var. Ben arkadaşları Nevşehir ve Niğde iline gönderdim. Tek tek depolara baktılar. Sadece iki ilde 700 bin ton. 4 ayı da karşılayacak kadar elimizde patates var. Hiçbir problem yok.

        Türkiye bu sene tarihinin pirinç üretim rekorunu kırdı. Türkiye'nin tükettiği pilavlık pirincin yaklaşık yüzde 85'i osmancık princidir. Lüks baldo pirincin fiyatını gösteriyorlar. Bu spekülatif maksatlı bir şey.

        "UYANIK SPEKÜLATÖRLER İŞ BAŞINDA"

        Vatandaşlarımız müsterih olsun. Yeteri kadar ürün var. Hiçbir problem yok. Sadece uyanık bir takım spekülatörler iş başında. Toplumu kara haberle zehirleyebilir miyiz derdinde, telaşındalar.

        KURAKLIK ENDİŞESİ

        Şuan itibariyle Türkiye'de meteorolojik bir kuraklık var. Ekim - Aralık arasında. Tarımsal kuraklık anlamında endişelerimiz var. Önümüzdeki haftalarda yağış olursa bu endişemiz gider. Yağış olmazsa tarımsal kuraklık olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ