Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Geline 400 bin dolarlık takıya Maliye'den 135 bin TL'lik vergi makbuzu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        Nişan ve düğünlerde pahalı hediye verenlerle, kilolarca altın takanları üzecek bir haberimiz var. Maliye Bakanlığı, kızına 400 bin dolar tutarında çeyiz veren babaya, bunun vergisinin ödenmesi gerektiğini bildirdi ve 135 bin lira vergi borcu çıkardı. Maliye gerekçesinde ise vergiden muaf hediye, çeyiz, yüzgörümlüğü ve drahomaların örf ve adete uygun olması gerektiğini, pahalı hediyelerin bu kapsamda olmadığını belirtti.

        2

        HEDİYE DOLARA CEZA
        Vergi denetmenleri 2011'de yaptıkları bir incelemede, 1991'de evlenen kıza babası tarafından 400 bin dolar tutarında hediye verildiğini tespit etti ve vergisinin ödenmesini istedi. Bunun üzerine, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'na başvuran kızın babası, evlenirken kızına verdiği 400 bin dolar tutarındaki hediyenin veraset ve intikal vergisine tabi olup olmadığını sordu. Vergi mevzuatına ilişkin tereddütleri gidermek için vatandaşın talebi üzerine verilen özelgede, "Kızınıza verdiğiniz 400 bin Amerikan doları tutarındaki hediye örf ve adete göre verilmesi mutat bulunan hediye kapsamında değerlendirilemeyeceğinden veraset ve intikal vergisinden istisna tutulması mümkün değildir" dendi.

        3

        Özelgede, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin de 1991'de kız babasının ikametgâhının bulunduğu İstanbul'daki vergi dairesine verilmesi gerektiği belirtildi. Baba bu kez, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na başvurarak, hediye, çeyiz, yüzgörümlüğü ve drahomalarda vergi istisnası uygulanabilmesi için limit bulunup bulunmadığını sordu. İkinci özelgede, yasaya göre "Gayrimenkuller hariç, örf ve adete göre verilmesi mutat bulunan hediye, cihaz ( çeyiz), yüzgörümlüğü ve drahomaların veraset ve intikal vergisinden muaf" tutulduğu, istisnaya konu mallar için de bir limit bulunmadığı kaydedildi. Özelgede, "Değeri yüksek olan bu nevi hediyelerin örf ve ananeler içinde olup olmadığı hususu değerlendirilerek veraset ve intikal vergisine tabi tutulabilecektir" denildi.

        4

        135 BİN LİRA VERGİ
        Çeyiz parasının 400 bin dolar (yaklaşık 880 bin lira) tutarında bulunması nedeniyle vergi istisnasından yararlanamayacağı kaydedilen özelgede, bu paranın sadece 3 bin 371 liralık kısmının vergiden muaf tutulabileceği kaydedildi. Yasaya göre, karşılıksız intikallerde 190 bin liraya kadar yüzde 10, sonraki 440 bin lira için yüzde 15, sonraki 970 bin lira için yüzde 20 vergi alınıyor. Dolayısıyla, bugünkü kurla 880 bin liraya ulaşan çeyiz parası için 135 bin lira vergi ödenmesi gerekecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ