Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cumhurbaşkanı'nın TOKİ villasını sel bastı - Makro Ekonomi Haberleri

        Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı evler ve çalışma şekli mortgage krizine çözüm, dünyaya ise örnek olarak sunulması gündemdeymiş. Haberi Anadolu Ajansı böyle geçti. Daha önce bu sütunda TOKİ konutlarına yönelik yaptığım ciddi eleştirilerle bu haberi yan yana koyduğumda tuhaf bir manzara ortaya çıkıyor.

        Madem TOKİ’nin yaptığı konutlar bu kadar güzelse ve sistemi sağlıklı işliyorsa ortaya konan ciddi eleştirilere cevap verilmesi, ortaya çıkan kötü durumun giderilmesi gerekmez mi? Dünyaya örnek gösterilen sistemin daha sağlıklı işleyebilmesi için eleştirilere açık olması ve yaşanan menfiliklerin giderilmesi gerekir.

        Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, ilk kez Türkiye'de hükümetin konut politikalarının uygulanmasından sorumlu olan TOKİ’de inceleme yapmış olması güzel. Dilerim dünyaya örnek olacak bir sistem Türkiye’den çıkar. Böylece TOKİ mağdurlarının sorunları da daha çabuk çözülür ve medyada çıkan eleştiriler işe yarar.

        Zira çok sayıda TOKİ mağdurunun dert babası olmaktan kurtulmamın başka çaresi yok. Son örnek ise TOKİ’nin gelir paylaşımı esasına göre yapmış olduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin kardeşinin de villalarının bulunduğu site. Sadece Cumhurbaşkanı değil çok sayıda üst düzey insanın daire ve villa satın aldığı Çekmeköy’de bulunan "idealistkent sitesi" birçok eksik ve gediği ile anılıyor. Son sel baskını ise tüm menfiliklerin tuzu biberi oldu.

        Bu siteden TOKİ ismine güvenilerek natamam alınan daireler, sahiplerine teknik şartnameye göre birçok eksikle teslim edilmiş. 1 Mart 2008’den itibaren oturum başlamasına rağmen bir yıldır eksiklikleri de tam olarak giderilmemiş. Bu sıkıntılar üzerine geçen pazar gününü bol yağışlı geçiren İstanbul’da sitenin alt yapı problemi ortaya çıktı. Sel baskını sebebiyle site sakinleri büyük problemlere maruz kaldı. Otoparklar, binalar, yollar sular altında kaldı. Site sakinleri 3 gün elektriksiz yaşadı. Sitedeki giriş dairelerde oturan insanlar kanalizasyon suları içerisinde yaşam mücadelesi verdi.

        Yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım yapan TOKİ, şehir şebekesinin burayı kaldıramayacağını hesap edememiş. Daha ilginç ayrıntılar da var. Bu sitede TOKİ kontrolörleri, şefleri de daire sahibi…

        Fazla söze gerek var mı?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ