Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borsa 4 yıl geriye gitti - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        ABD’de hazırlana paketin yetersiz kalacağı, Global ekonominin beklenilenden daha hızlı ve sert bir durgunluğa gireceği beklentisi ve işsizlik kabusu hisse senedi piyasalarını vuruyor.

        SOMUT ADIMLAR ATILAMIYOR

        Özellikle hafta sonu yapılan G-20 zirvesinden de beklentileri karşılayacak adımların atılamaması piyasalarda yeni bir tedirginlik başlattı. Herkesin kapısına dayandığı IMF’nin, ‘100 milyar dolara ihtiyacımız var’ şeklindeki açıklaması ve güvenirliliğini yitiren reyting şirketi Standard and Poors’un Türkiye’nin notunu negatife çevirmesi piyasalarda sert düşüş dalgasını başlattı.

        İMKB 23 bin puana kadar gerileyerek 4 yıl yani 2004 yılı Aralık ayı seviyelerine geri gitti. Yüzde 4 değer kaybeden endeks, 23 bin 58 puana kadar geriledi.

        Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, piyasalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İMKB'nin yurt dışı kaynaklı satış baskısı ve S&P'nin Türkiye'nin görünümü negatife çevirmesiyle yılın en düşük seviyesine gerilediğini söyledi.

        Şu anda endeksin bu seviyelerde kısa bir bekleyiş süresinde olduğunu ifade eden Kaya, ''Endekste direnç kırılırsa 21 binli rakamlar gündeme gelecektir'' dedi.

        Endeksin dip yapmasıyla dolar kurunun da 1,7000 YTL seviyelerini görerek rekor düzeye çıkabileceğini ifade eden Kaya, avro için aynı durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

        Dünyada Amerikan otomotiv sektörünün sorunlarının öne çıktığını, Türkiye'de ise döviz likidite sorununun nasıl aşılacağı konusunun önem kazandığını anlatan Kaya, IMF ile yapılacak anlaşmanın piyasaları sakinleştireceğini, doların da yeniden 1,5000 YTL seviyelerine gerileyebileceğini bildirdi.

        BANKALARARASI PİYASADA DOLAR KOTASYONLARI

        Bu arada bankalararası piyasada dolar kotasyonları alışta en düşük 1,6570 YTL, en yüksek 1,6660 YTL, satışta en düşük 1,6695 YTL, en yüksek 1,6820 YTL seviyesinde bulunuyor

        YABANCILAR SATIYOR

        Uzmanlar, dış piyasalarda devam eden sıkıntılar ve yabancılardan gelen satışların etkisiyle endeksin gerilemeye devam ettiğini vurguluyor. Özellikle endekste belirleyici bir rol oynayan İMKB-30 hisselerinde yaşanan sert yabancı satışlarının da düşüşü hızlandırdığı belirtiliyor.

        Ayrıca S&P’nin dün bankaların görünümünü de negatife çevirmesi banka hisselerinde satışları artırdı.

        DÖVİZ YÜKSELİYOR

        Piyasalarda artan olumsuzluklar doları da yeniden hareketlendirdi dün 1.64 YTL’ye kadar yükselen ve güne bu seviyelerde başlayan dolar 1.67 YTL’ye kadar yükseldi. Euro ise 2.09 YTL seviyesinden işlem görüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ