Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para KOBİ'lere faizsiz kredi - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, imalatçı esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını söyledi. Çağlayan, kredi programına başvuruların 26 Kasım 2008 Çarşamba günü başlayacağını kaydetti.

        Bakan Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında düzenlendiği basın toplantısında, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), imalatçı esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik destek kredi paketini açıkladı.

        Çağlayan, bu programda, imalatçı esnaf ve sanatkar ile 2008 yılı Ekim ayı itibariyle çalışan sayısı 9'a kadar olan mikro ölçekli KOBİ'lere 25 bin YTL, pozitif ayrımcılık uygulayarak imalatçı kadın esnaf ve sanatkarlara ise 30 bin YTL kredi kullandıracaklarını söyledi.

        KOBİ'lerde ise 2008 yılı Ekim ayı itibariyle 9'un üzerinde çalışanı olanlara, bu sayının üzerindeki çalışan başına 2 bin YTL artı kredi sağlanacağını ifade eden Çağlayan, söz konusu 2 bin YTL'nin 25 bin YTL'lik limitin üzerine ekleneceğini anlattı. Çağlayan, ''Böylelikle, örneğin 35 çalışanı olan bir KOBİ, 9'a kadarki çalışanı için 25 bin YTL alacak, artı 26 çalışanı için de 52 bin YTL olmak üzere toplam 77 bin YTL kullanabilecektir'' dedi.

        Çağlayan, programda kullanılacak 50 milyon YTL'lik kaynağın KOSGEB tarafından karşılanacağını, faizinin de yine KOSGEB tarafından ödeneceğini bildirdi.

        ÜST LİMİT 100 BİN YTL

        KOBİ'lere sağlanacak can suyu desteğinin üst limitinin ise 100 bin YTL olacağını belirten Çağlayan, bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerin, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyeceğini bildirdi.

        Çağlayan, program kredisinin yüzde 20'sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'sinin diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 60'ının da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere kullandırılacağını vurguladı.

        Başvurulara göre, bölgeler arasında limit kaydırmaları yapılabileceğine işaret eden Çağlayan, bu destek programından 10 binin üzerinde işletmenin yararlanmasını öngördüklerini ifade etti.

        Bakan Çağlayan, teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlarla KOBİ'lerin, sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabileceklerini de kaydetti.

        Kredi uygulamasına 7 bankanın katılacağını ifade eden Çağlayan, bu bankaların Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası ve Fortisbank olarak belirlendiğini söyledi.

        Dünyada ciddi manada bir likidite sorunu yaşanırken bankaların birbirleriyle yarışarak bu proje paketine katılmasının önemli olduğunu anlatan Çağlayan, bunu, özellikle KOBİ'lere, imalatçı esnaf ve sanatkarlara verdikleri değerin bir göstergesi olarak nitelendirdi.

        Çağlayan, ''Bu uygulamayla reel sektörün istihdam yaratma kabiliyetine ve kapasitesine göre bir destek modeli öngörülmüştür. Bu KOSGEB'de uygulanan ilk proje olma özelliğine sahiptir. Bu paket geçmişte uygulananlardan daha önemlidir. Finansman ve krediye ulaşmanın giderek zorlaştığı bir ortamda böyle bir uygulama bunun önemini ortaya koyuyor'' diye konuştu.

        Bakan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

        ''2007 yılında KOBİ'lere 193 milyon YTL'lik KOSGEB desteğiyle, 1 milyar 363 milyon YTL kredi hacmi oluşturduk. Bu kredi çerçevesinde 26 bin 124 kişilik istihdam sağlandı. 2008 yılına girildiğinde KOSGEB desteklerinin daha fazla KOBİ'ye ulaşmasını teşvik etmek için Bakanlar Kurulu Kararıyla sadece kamu bankalarıyla yapılan destekleri, özel bankaların da giderebileceği bir şekle çevirdik. Bu değişiklikle birlikte KOBİ Yatırım Destekleme Programı kapsamında 2 bin KOBİ'nin yatırım amacıyla satın alacakları makine teçhizat için 18 ay vadeli sıfır faizli cansuyu kredi desteğini devreye soktuk.''

        İLK KEZ ESNAF VE SANATKARA FAİZSİZ KREDİ VERİLDİ

        Bakan Çağlayan, Esnaf ve Sanatkar Destek Kredi Programıyla da imalatçı esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli cansuyu kredisi verildiğini, bu programa 17 Kasım 2008 itibariyle yapılan 6 bin 297 başvurudan kredisi onaylanan 5 bin 853 imalatçı esnaf ve sanatkara 148 milyon YTL kredi kullandırıldığını bildirdi.

        Bu kredilerin sıfır faizli, 18 ay vadeli ve ilk 6 ayı geri ödemesiz olduğunu yineleyen Bakan Çağlayan, söz konusu uygulamanın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu, ilk kez esnaf ve sanatkara faizsiz kredi verildiğini söyledi.

        Küresel krizin tartışılmaya başlandığı ilk günlerde ihracatçı KOBİ'lere de finansman ihtiyaçlarını karşılamaları için yine sıfır faizli ihracat destek kredisi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Çağlayan, bu kredi programıyla 6 bin 500 KOBİ'nin desteklenmesi ve 650 milyon dolar kredi hacmi oluşturularak aynı oranda ihracatın gerçekleştirilmesini öngördüklerini bildirdi. Bakan Çağlayan, 17 Kasım 2008 itibariyle bu desteğe 4 bin 235 ihracatçı KOBİ'nin başvurduğunu, 349 milyon dolarlık kredi talebinde bulunan 3 bin 584 KOBİ'nin işleminin de onaylandığını kaydetti.

        Şimdi de KOSGEB'in 2008 yılı bütçesindeki kalemlerden yapılan aktarmalar ve kredi programlarının bakiyelerinden oluşturulan bir kaynakla, İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlarla KOBİ'lere Yönelik Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi Desteği Programını başlattıklarını belirten Çağlayan, bu kapsamda toplam 350 milyon YTL tutarında kredi kullandırılacağını bildirdi.

        BELEDİYE BAŞKAN ADAYI DEĞİLİM

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir veya Çankaya Belediye Başkanlıklarından birine aday olacağına ilişkin söylentileri değerlendirirken, ''Ben görev adamıyım. Tabii ki her görevi, yapabileceğim görevlere talip oldum ve onları en iyi şekilde yapmaya çalıştım'' dedi.

        Bir gazetecinin, ''Yerel seçimlerde Çankaya, hatta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağınıza ilişkin iddiaları var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz. Aday olacak mısınız?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

        ''Ne yapayım? Nasıl cevap vereyim buna? Şöyle söyliyim. Ben görev adamıyım. Tabii ki her görevi, yapabileceğim görevlere talip oldum ve onları en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Şu anda da sizlerin bildiği gibi yaklaşık 15 aydır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapıyorum. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaparken yine ilk defa oluşturulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) bir üyesiyim. İçinden gelmiş olduğum sanayi ve ticaret hayatına bakanlık olarak neler yapılması noktasında çok emek sarfediyorum. Değerli arkadaşlarımla beraber yoğun çalışmalar yapıyorum. Yaptığım işten fazlasıyla mutluyum ve memnunum. Onu özellikle ifade edeyim. Daha bu konu üzerinde özellikle yapmış olduğumuz Girişimci Bilgi Sistemi, eski adı sanayi envanteri, sektör analizleri ve strateji belgesi... Bu konuda yapmış olduğumuz çalışmalar, benim hayalim, düşüm olan çalışmalardı. Şu anda yapmış olduğum işten ben fazlasıyla memnunum. Yapacağım çok şey olduğunu da, şu anki bakanlığımla ilgili yapacağım çok şey olduğunu ifade edersem ne demek istediğim herhalde çok net bir şekilde anlaşılmış olur.''

        Aynı gazetecinin ''Aday olmayacak mısınız?'' sorusu üzerine de Bakan Çağlayan, ''Ben cevabımı verdim'' dedi.

        HALK BANKASI NEDEN YOK?

        İmalatçı esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere verilecek sıfır faizli istihdam destekli cansuyu kredisini kullandıracak 7 banka arasında neden Halk Bankası'nın bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine de bakan Çağlayan, krediyle ilgili herhangi bir ayırım yapmadan bütün bankalara çağrıda bulunduklarını bildirdi. Daha önce KOSGEB'in yalnızca kamu bankalarıyla çalıştığını anımsatan Çağlayan, yapılan bir düzenleme ile kamu, özel banka ayrımının kaldırıldığını belirterek, bankalara yaptıkları çağrıda, bankaların geçmişte KOSGEB kredilerindeki performanslarını, ne kadar kişiye, ne kadar sürede kredi kullandırdıklarına dikkat ettiklerini, bunun kendileri için önemli olduğunu söyledi. Çağlayan, şunları kaydetti:

        ''Bunların öncesinde asıl barajımız, ortaya konmuş olan kaynağa bankalar aracılığıyla ne kadar kredi hacmi yaratılacağıdır. Bu noktada 350 milyon YTL'lik sadece bu paketle ilgili kredi hacmi kullandıracağını ifade eden 7 bankamızla uygulamaya girilmiştir. Diğer bankalar böyle bir kredi hacmini oluşturamadığı için veya teklif etmediği için değerlendirmeye girememiş veya kapsam içine girememiştir. Biz bankaların hepsine bu işi açıyoruz. Kim bu rakamı kullandıracaksa o bankalarımızı özellikle tercih ediyoruz. Bu konuda bankalara herhangi bir kota da uygulamıyoruz.

        Bir başka gazetecinin ''Halk Bankası hiç teklif vermedi mi, bu onun limitini doldurduğu anlamına mı geliyor?'' diye sorması üzerine de Çağlayan, ''Kehanet üzerine konuşmam. Kredi limitini doldurup doldurmadığını bilmiyorum'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ