Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2009'da 'bal'sız kalmayacağız - Makro Ekonomi Haberleri

        Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl yaşanan rekolte düşüklüğünün ardından alınan önlemlerle, bu yılki bal rekoltesinin 30 bin ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

        Dünyada arıcılığın, gerek verim gerekse kalite yönünden alarm sinyalleri verdiğine işaret eden Altıparmak, "Geçen yılki kuraklığın bu yıl yaşanmaması üretimi daha iyi seviyelere getirmiş olsa da, bal üretimi Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada 2006 yılı öncesi seviyelerinin gerisinde kaldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu seneki bal rekoltesinin 30 bin ton civarında olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

        Türkiye'nin, dünya bal üretiminde ilk 10'da yer aldığının altını çizen Altıparmak, çam balı üretiminde ise dünya birincisi olan Türkiye'nin dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sini gerçekleştirdiğini anlattı.

        Çam balı üretimi için dünyada sadece Türkiye ile Yunanistan'ın bir bölümünün doğal koşulların oluşmasına elverişli bölgeler olduğunu dile getiren Altıparmak, "Yunanistan'ın üretimi çok az miktarda gerçekleştiği için çam balı, ağırlıklı olarak Türkiye'ye özgü bir ürün olarak ortaya çıkıyor" dedi.

        Bu yıl çam balı rekoltesinde de geçen iki yıla oranla daha verimli bir dönem yaşandığına dikkati çeken Altıparmak, şunları kaydetti:

        "Beklentilerimizi karşılayabilecek miktarlarda bir üretim olmamasına rağmen geleceğe umutlu bakıyoruz. Çam balı üretimi ağırlıklı olarak, Eylül-Ekim aylarında gerçekleştirilmektedir. Yıllık çam balı üretimimiz son 10 yılın ortalaması dikkate alındığında 14 bin ton kadardır ve toplam bal üretiminin yüzde 35-40'ını oluşturmaktadır. Son 10 yılın en kötü sezonu olan 2007 yılında çam balı üretimimiz, sadece bin ton olarak gerçekleşmiştir. Standartlarımıza uygun çam balı yeterli miktarda temin edilemediği için 16 ay önce çam balı üretimini durdurmuştuk. Nihayet bu yıl çok yeterli olmasa da uygun kalitede çam balı temin edebilme imkanı doğmuş ve tüketicilerimize sunulmaya başlanmıştır. 2009 yılının bal rekoltesinden umutluyuz."

        Doğal bir ürün olan balın verimliliğinde tabiat şartlarının önemli bir etken olduğunu hatırlatan Altıparmak, arıcılığın tarımsal ürünlerin üretiminde, tozlaşmaya yaptığı katkılarından dolayı son derece önemli olduğunu ve bal üretiminin devamlılığını sağlamanın hem arıcıların geleceği hem de Türkiye'nin tarımsal ürünlerden sağlayacağı faydalar açısından göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ