Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Krizde hanımı boşamak çıkış yolu değil' - Makro Ekonomi Haberleri

        GSO Meclis Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, küresel krizle ortaya çıkan sıkıntılar karşısında paniğe kapılınmaması gerektiğini belirtti.

        Konukoğlu, İş Bankası ve Dünya Gazetesi'nin birlikte düzenlediği ''Küresel Gelişmeler Işığında Ekonomi'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel krizden az ya da çok ama mutlaka Türkiye'nin de etkileneceğini kaydetti.

        Krizin olumlu ve olumsuz değişimleri beraberinde getireceğini ifade eden Konukoğlu, iş adamlarını panikten uzak durup sakin düşünmeye ve davranmaya çağırdı.

        Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bakın biz 2001 yılında panik yaşadık, bazı arkadaşlar hanım boşadı, bazı arkadaşlar üzerlerindeki malları devir etti. Bakın bunların hiçbiri çıkar yol değil. Bunları yaparsanız bankalar üzerinize daha çok gelir.

        Öncelikle şunu iyi bilin. İster özel yaşamınızda ister iş yaşamınızda paniğe kapıldığınızda daha baştan kaybedersiniz. Savaşı düşünün, plan yapmadan, program yapmadan hemen saldırırsanız kaybetmeniz kaçınılmaz olur.

        Bu kriz hepimizi çok korkutan bir kriz, hepimizi etkileyecek ama 'aman aman öldük' demenin de anlamı yok, inşallah olmayacak. Kriz var, sıkıntılarımız var ama fazla büyütmeye, paniklemeye gerek yok. Paniğe kapılmayın, Türkiye bu krizin altından rahatlıkla çıkacak.

        Ancak, alınması gereken önlemlerin alınması konusunda fazla geç kalınmamalı, 'alalım', ''alacağız', 'alıyoruz' gibi lafları bir yana bırakıp tedbirler alınmalı. Yangın büyümeden söndürülmeli. Yangını büyümeden söndürmek çok daha kolay.''

        Konukoğlu, küresel kriz sürecinde stokların aşağı çekilmesi nedeniyle Türkiye'nin Avrupa ülkeleri için en büyük tedarikçi olabileceğini, krizin birtakım sıkıntılar yanında beraberinde fırsatlar da getirdiğini, bu fırsatların değerlendirilmesi için çaba gösterilmesini istedi.

        ÜRETİM KAPASİTESİNİ KORUMANIN ÖNEMİ

        Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Prof. Dr. Güven Sak da konuşmasında, Türkiye'nin yalnızca dış pazara değil iç pazara dayalı büyüyen bir ülke olması nedeniyle küresel krizle baş etmede diğer ülkelere göre daha avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkati çekti.

        Şirketlerin küresel kriz sürecinde nasıl bir dönem yaşadıklarını iyi bilmeleri ve ona göre davranmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Sak, ''Krizden en az etkilenmemiz için güvenimizin onarılarak yeniden yerine konulması ve kredi mekanizmasının bu süreçte de işlemesi gerekiyor'' dedi.

        Sak, küresel krizin aslında başka ülkelerde yaşanan bir ''damar tıkanıklığı'' olduğunu ama bu rahatsızlığın Türkiye'yi de sıkıntıya soktuğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

        ''Tedavi orada ama bizim de yapmamız gerekenler var. Öncelikle 2009 yılı bütçesini yeniden belirleme gereğinin ortaya çıktığını söyleyebilirim. Üretim gücümüzü korumalıyız. Bu dönemde üretim kapasitelerini en iyi koruyan ülkeler en büyük kazancı elde edecek.''

        ''NE TEDBİR ALINACAKSA HEMEN ALINMALI''

        Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan da, Türkiye'nin krizden etkilenmeme şansının olmadığına dikkati çekti.

        ''İstesek de istemesek de biz de bu krizden etkileneceğiz. Ne yapacağız peki, hükümete ne önereceğiz? Güven ortamı çok önemli öncelikle. Güven ortamı tesis edilmeli'' diyen Aslan, hükümetin krize karşı aldığı önlemlere ilişkin kendilerini de bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.

        Aslan, ''Hükümet tedbirler aldığını söylüyor, arkadaş ne önlem aldın biz de bilelim ve ona göre davranalım. Krizden etkilenmeme şansımız yok. Hükümet ne tedbir alacaksa süratle almalı ve uygulamaya sokmalı'' diye konuştu.

        Toplantıda, Koç Holding Yönetim Kurulu Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Söyler, İş Finansal Kiralama A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dilek Korkut, Reckitt Benckiser Türkiye Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Caner Tunaman ve Dünya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Rüştü Bozkurt da birer konuşma yaptı.

        Toplantı, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin yapacağı kapanış ve genel değerlendirme konuşmasıyla sona erecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ