Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para CarrefourSA fiyatları 3 ay dondurdu - Makro Ekonomi Haberleri

        Mevcut ekonomik ortam ve enflasyona karşı başlattıkları çalışmalara ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Vicaire, Türkiye'deki 15. yılını kutlayan CarrefourSA'nın bu süreçte 2 milyar YTL yatırım yaptığını bildirdi.

        Halihazırda 36 ilde 148 mağaza ve 7 bin çalışan ile hizmet verdiklerini ve Türkiye'de üretilen 750 adet özmarkalı gıda ürününün satışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Vicaire, "Türkiye'de iddialı bir şekilde büyümeye devam edeceğiz" dedi.

        Bunun için gerekli güçlü bilanço yapısına sahip olduklarını söyleyen Vicaire, 2008 yılında 100 milyon YTL'den fazla yatırımla, 3'ü hipermarket, 35'i süpermarket olmak üzere 38 mağaza açtıklarını söyledi.

        Vicaire, önümüzdeki 3 yıl içinde hem kalifiye hem vasıfsız işgücüne fırsat yaratacak şekilde 7 bin kişilik istihdam yaratmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Büyümeye hem organik şekilde hem de süpermarket zincirlerinin satın alımıyla devam edeceğiz" dedi.

        Global ekonomik gelişmelerin sektöre etkilerini de değerlendiren Vicaire, halihazırda içinde bulunulan zor ortamın, ister istemez tüketici algısında menfi etki gösterdiğini, bu konuda algılama şeklinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

        "TÜRK TÜKETİCİSİ KÖTÜMSERLİKTE 4. SIRADA"

        Vicaire, yapılan bir araştırmaya göre Türk tüketicisinin, ekonomik ortam ve tüketimle ilgili olarak dünyadaki en kötümser 4. tüketici grubu olduğunu ve yüzde 65'in, global krizin olumsuz etki yaratacağı görüşünde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

        "Bu kötümserlik beni şaşırtıyor. Burada göreve başladığımda, dinamik, genç ve çalışkan bir ülkeye geldiğimin farkına vardım. Bu daha ziyade bir algılama meselesi. Türk tüketicisi 2007'ye kadar bir büyüme ortamında yaşadı. İçinde bulundukları durum tüketicilerin moralini bozdu ve bulunduğunuz durumdan daha kötü haleti ruhiyeye yöneltti. Bu kötümser yaklaşım, alışveriş alışkanlıklarını da etkiliyor. Daha ziyade ucuz ürün ve promosyonlara yöneliyor ve temel ihtiyaçları dışındaki ürünlerin alımını erteliyorlar. Türkiye'de bugün gerçek anlamda tüketimde azalma görüyoruz.

        Türkiye'nin son derece genç ve dinamik bir ülke olduğuna ve içinde bulunduğu bu durumu aşma kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Türk tüketicilerin güvenlerini yerine getirmeyi ve satın alma güçlerini yükseltmeyi hedefliyoruz."

        AİLE BÜTÇESİNİ KORUMA KALKANI

        CarrefourSA'nın büyümesini enflasyona karşı savaşarak ve indirimler yoluyla sağladığını belirten Vicaire, bunun için her hafta 400 bin ürünün fiyatını kontrol ederek en uygun fiyatları sağlamaya, CarrefourSA markalı ürünlerle, ulusal markalı ürünler kalitesinde yüzde 15-20 daha ucuz fiyatlar sunmaya çalıştıklarını anlattı.

        Vicaire, "Aile bütçesini koruma kalkanı" adlı kampanyaları hakkında da bilgi vererek, bu kampanya ile tüketicilere 3 aşamalı bir taahhütte bulunduklarını ifade etti.

        CarrefourSA Genel Müdürü Vicaire, temel gıda ürünlerinde her gün en ucuz ürün garantisi verdiklerini, Carrefour markalı ürünlerde fiyatlarını en az 3 ay için dondurduklarını, tüketiciyi markalı ürün fiyatlarında korumak için fiyat takip sistemlerini güçlendirdiklerini, bu kapsamda da daha ucuzunu bulana 10 kat fazlasını geri ödemeyi taahhüt ettiklerini anlattı.

        "ÖNÜMÜZDEKİ SENELERDE CİROMUZ İKİ HANELİ BÜYÜYECEK"

        Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Vicaire, inorganik büyüme planları konusunda, Türkiye pazarının son derece parçalanmış bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Her şehirde 10-20 mağazalı zincirler mevcut. Öngörümüz, bu operatörlerin zamanı geldiğinde daha büyük gruplarla ortaklık kurmaya yönelecekleri şeklinde" dedi.

        Vicaire, global krizin sepet büyüklüklerine etkisine ilişkin bir soru üzerine de, "Sepetin içindeki dağılım değişiyor ama sepetin değeri açısından geçmişe nazaran büyük bir fark görmüyoruz" dedi. Özellikle gıda ürünlerinde tüketimde düşüş yaşamadıklarını söyleyen Vicaire, ciro hedeflerinde herhangi bir revizyona gitmediklerini belirtti.

        Global krizin ucuz ürünlere kayış yarattığını ifade eden Vicaire, ulusal markalı ürünlere göre daha uygun fiyatlarla satışa sunulan Carrefour markalı ürünlerin satışının yüzde 2'lik bir artış gösterdiğini dile getirdi.

        Geçtiğimiz haftalarda düzenledikleri gıda dışı ürünlerde yüzde 15 indirim kampanyası ile, kampanyanın geçerli olduğu hafta sonunda satışlarında yüzde 50'lik bir ilerleme sağladıklarını kaydeden Vicaire, bunun da tüketicilerin fırsat ve promosyonların beklentisi içinde olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

        Vicaire, bu sene Kurban Bayramı ve yılbaşı arasında 3 haftalık bir süre olmasının, sektörün iki ayrı dönemde ticari operasyonlarında artış sağlayacağı için olumlu olduğunu belirtti.

        Guillaume Vicaire, önümüzdeki seneler için ciro büyümelerinin iki haneli gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ