Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Borda dünya birincisi olduk - Makro Ekonomi Haberleri

        Bakan Güler, AK Parti Bandırma İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ilçeyi enerji merkezi haline getirmeye çalıştıklarını belirterek, dünyanın en kuvvetli rüzgarlarının burada estiğini söyledi.

        ''Hatta bir ara bizim bor ürünlerimizi de havaya uçuruyordu. Onun için depolar yaptık'' diyen Güler, ilçenin, Türkiye'nin rüzgar haritasında Çanakkale ve Çeşme gibi en kuvvetli yerlerden biri olduğunu, bu nedenle rüzgar türbinlerinin peş peşe kurulmaya başlandığını belirtti.

        Bölgenin güneş enerjisi, jeotermal ve maden açısından da zengin kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Güler, ''Tabi çevreyi bozmadan bunları yapıyoruz. Yeni bir maden yasası çıkarıyoruz. Dolayısıyla bu çalışmalar çevre dostu çalışmalar olarak sürecek'' diye konuştu.

        Güler, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi bünyesinde bugün devreye sokulan yatırımların önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

        ''Biz borda piyasada dünya ikincisiydik, şimdi dünya birincisi olduk. Ürünlerimiz de yok satıyor. Şimdi bunları daha fazla üretebilmek için bugünkü tesislerin açılışını yaptık. Şu ana kadar ihracatı 3.5 kat artırdık, 550 milyon dolarlık ihracatımız var. Karımızı da 6'ya katladık ve yeni ürünler üretiyoruz... Bunlar burada hem yeni istihdam kaynağı olacak, işsizimize iş olacak hem de ekonomimize kaynak olacak ve size de zenginlik olarak geri dönecek. Biz daha çok tesis açıyoruz, temel atmayla vakit geçirmiyoruz. Biz artık neticelenmiş olanları açıyoruz. Dolayısıyla 'cek-cak' demiyoruz. 'Yaptık, bitti, açtık' diyoruz ve tesisleri de peş peşe açıyoruz.''

        Sabancı Grubu'nun bir süre önce Bandırma'da 1,2 milyar dolarlık enerji yatırımının temelini attığını anımsatan Güler, ''Dikkat ederseniz enerji yatırımları kriz dinlemiyor, hız kesmiyor, biz de yatırımları peş peşe gerçekleştiriyoruz'' dedi.

        -İRAN İLE YAPILAN DOĞAL GAZ ANLAŞMASI-

        Bakan Güler, Türkiye ile İran arasında yapılan doğal gaz anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

        ''Bizim İran ile vardığımız mutabakata göre 3 önemli adımı gerçekleştireceğiz. Bunlardan bir tanesi İran'da 3 zengin doğal gaz bloğunu işletmek üzere çalışmalara başlıyoruz ve oradan çıkacak gazın miktarı günde 46 milyon metre küp. 23'ünü biz alacağız 23'ünü onlar alacaklar. Birincisi bu. İkincisi, Türkmenistan'dan gelecek gazı taşımak üzere İran bize kendi topraklarından geçiş izni veriyor. Oradan 35 milyar metre küp/yıl doğal gazı taşıyabilecek kapasitede bir boru hattı yapılacak. Bu ikinci adım. Üçüncü önemli adım da Türkiye'den Avrupa'ya geçecek boru hattının kapasitesi 35 milyar metre küp/yıl olacak. Dolayısıyla biz de gazın Avrupa'ya geçişine izin vereceğiz. Türkiye burada çok önemli bir boru hattına sahip olmuş olacak. Hem enerji arz güvenliğini sağlamış olacak hem de aynı zamanda Avrupa'nın enerji ihtiyacı ve enerji arz güvenliğine çok önemli katkılarda bulunacak. Onların da bu soruna çözüm bulma noktasında çözümün bir parçası olacak. Cümlenin altını çiziyorum; çözümün bir parçası olacak.''

        Çalışmaların ne zaman tamamlanacağı yönündeki bir soruya ise Güler, ''Şu anda hazırlıkları yapılıyor. Bunun normal seyri 1 yıllık hazırlıktan sonra 3 yıl olacak'' yanıtını verdi.

        Hilmi Güler, Türkiye'nin bu projeye ne kadar yatırım yapacağına ilişkin soru üzerine, ''Özel sektör ağırlıklı olarak bu çalışma yapılacak. Çalışmaların 3 adımı var. Her iki ülkedeki boru hatları ve aynı zamanda doğal gaz bloklarının çalıştırılması, bu ayrı ayrı hesaplanacak. Şu anda arkadaşlarımız bu hesaplamaları yapıyor'' diye konuştu.

        ''Bu projeler uzun vadede doğal gazın fiyatında ucuzluğa neden olur mu?'' yönündeki sorusunu ise Güler, ''Tabi arz güvenliğini sağladığımız takdirde mal ne kadar çok olursa gayet tabiiki fiyatlar ona göre düşük olacaktır'' diye yanıtladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ