Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğalgaz % 73 zamlandı, vatandaş kombiyi kıstı - Makro Ekonomi Haberleri

        Bir yıl boyunca doğalgaz fiyatları yüzde 73 artında vatandaş çareyi doğalgaz vanasını kısmakta buldu. Geçen yıl ekim ayında konutlarda harcanan doğalgaz miktarı 139.4 milyon metreküp iken bu yıl İGDAŞ abone sayısını Genel Müdür Bilal Aslan’ın ifadesi ile 300 bin artırdığı halde 129.3 milyon metreküpte kaldı. Üstelik tasarruf sadece konutlarla sınırlı değil sanayi de eklendiğinde 2007 Ekim ayında İstanbul’un tükettiği doğalgaz miktarı 183.2 milyon metreküp iken bu yıl aynı dönemde 179.3 milyon metreküpte kaldı.

        TASARRUF UYARISI

        Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin 15’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, tüketimin düştüğünü kabul ederek, “Ancak bunu sadece fiyata bağlamak doğru değil. İzolasyon, küresel ısınma ve tabii ki fiyat artışlarının da etkisi ile doğalgazın ortalama tüketimi düşüyor. Daha önce konut başına yıllık tüketim bin 500 metreküp iken bu rakam bin 200 metreküplere kadar düştü. Biz vatandaşın tasarruf etmesini istiyoruz. Faturalara tasarruf edilmesi yönündeki uyarılar koymaya başladık” dedi. Toplantıda hazır bulunan EPDK Kurul Üyesi Fatih Dönmez de zamlardan sonra doğalgaz kullanımının düştüğü yönünde bölgelerden kendilerine bilgi geldiğini söyledi.

        KÂR PAYINDAN FEDAKARLIK EDECEK Mİ?

        Vatandaşa zamlara karşı korunmak için tasarruf öneren İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, halen 8 kuruş yani yaklaşık 5 sent olan birim hizmet ve amortisman bedeli olarak ifade edilen kar payından ‘fedakarlık yapıp yapmayacakları’ sorumuza ise şu yanıtı verdi:

        “8 kuruş çok büyük bir rakam değil. Yatırımlarımız devam ediyor ve bu rakamı aşağıya çekmek gibi bir durumumuz olamaz” dedi. EPDK’nın ihaleleri ile Türkiye genelinde doğalgaz kullanmaya başlayan iller içinde en yüksek birim amortisman bedelinin İstanbul ve Ankara gibi illerde olmasına yönelik eleştirilere de Aslan, “Bizi Erzurum, ya da başka bir ille karşılaştırmayın” yanıtını verdi.

        Bilindiği gibi EPDK’nin ihalelerinde şirketler kıyasıya yarışa girmiş ve kar paylarını sıfır tutmuş, hatta bazı şirketler bir bölgenin dağıtımını almak için üste para bile vermişti. Sıfır ya da 1 sentin bile altında kar marjları ile çalışan iller dururken, yatırımlarının büyük bölümünü tamamlamış İstanbul’da metreküp başına 5 sentlik kar payına yönelik büyük eleştirilere karşı İGDAŞ geri adım atmazken, itiraz edilmesi gereken nokta olarak ‘yüksek vergileri’ gösterdi.

        EVİ ISITMAK LÜKS MÜ?

        Son zamlarla geçen yıl ayda 100 YTL ödeyen bir vatandaşın bu yıl 173.3 YTL ödeyecek olması bütçeleri sarsarken tüketici derneklerinin ‘yüksek KDV oranlarını’ yeniden gündeme getirmesi gündemde. Doğalgaz gibi temel ihtiyaç maddesi olan bir üründe yüzde 18 oranında KDV olmasının yanlış olduğunu ifade edilirken, ‘Vatandaşa ağır fatura yansıtan hükümetin, KDV oranını aşağıya çekerek fedakarlığa ortak olması’ isteniyor.

        HACER GEMİCİ

        Bir yılda doğalgazın fiyatı yüzde 73.3 arttı

        Tarih KDV dahil birim fiyatı(YTL) Artış oranı (%)

        -------------------- -------------------------------- ----------------

        1Aralık 2007 0,624175 7.53

        1 Ocak 2008 0,671200 8.04

        1 Haziran 2008 0,73346616.66

        1 Ağustos 20080,858011 3.91

        1 Ekim 20080,892848 3,91

        1 Kasım 20081.081897 21.17

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ