Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şimşek'den IMF açıklaması - Makro Ekonomi Haberleri

        Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye'nin menfaatleriyle uyumlu program üzerinde çalıştıklarını söyledi. Programın içeriği, finansman boyutu ve zamanının açıklanması için erken olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu konuda önemli mesafe alındığında bilgilendireceğim. Şu anda teknik düzeyde." dedi.

        Bakan Şimşek, İsviçre Ekonomi Bakanı Doris Leuthard ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. IMF ile yapılacak anlaşma ve gelecek para yönündeki bir soru üzerine Bakan Şimşek, "Küresel krizle karşı karşıyayız. Bunun bir takım yansımaları var. Yansımaları en aza indirmek için dış kaynak ihtiyacımızı karşılayacak program üzerinde çalışılıyor. Ancak rakam verilecek düzeyde detaylara inemeyiz." cevabını verdi. İki IMF programını başarılı şekilde bitirdiklerini ifade eden Şimşek, enflasyonun hala düşük ve büyümenin Cumhuriyet tarihinin en iyi seviyesinde olduğunu kaydetti. Önceki programların başarılı şekilde ortaya koyulduğunu dile getiren Şimşek, son anlaşmanın Türkiye'nin önceliklerine menfaat ve reform sürecine uyumlu olmasına özen gösterecekleri bilgisini verdi.

        Türkiye'nin dış finansman açığının ne kadar olduğunun sorulması üzerine Şimşek, nokta tahmin inisiyatifi kullanmayacaklarını belirtti. Dış finansman ihtiyacının birçok aktöre bağlı olduğunu belirten Şimşek, "Borçların yüzde kaçının çevirebileceği, Türkiye'nin cari açığına bağlı. Dış finansman ihtiyacı şu kadardır bu kadardır demeyi doğru bulmuyorum. Bunlar üretilen rakamlardır. Bunlara temkinli yaklaşmak gerekir." diye konuştu.

        Gazetelerde yayınlanan TÜSİAD haberleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Şimşek, sivil toplum ve iş çevreleriyle son dönemde yakın ilişki içinde olduklarını ifade etti. Mehmet Şimşek, "Karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde onların sorunlarını dinliyoruz. TÜSİAD güzide kuruluşlardan biri. Hiç kimseye sert çıkma gibi yatklaşım olmaz. Tam aksine herkesle diyolog içerisinde Türkiye'nin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Benim verdiğim bir beyan değildir. Basına kapalı toplantılarda söylediklerimiz ön sayfalara getiriliyor. İddialar ortaya koyuluyor. Defalarca yalanlamamıza rağmen yayınlanmaya devam ediyor." diye konuştu.

        Hazine Müsteşarı ile aralarında anlaşmazlık olmadığını da belirten Şimşek, "Bu tür söylentileri kâle almıyorum. Temeli olmayan iddialar ve öyle bir noktaya geldi ki kasıtlı olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ