Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Kârdan fedakarlık etmediler" - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye’nin en büyük bankalarından biri konumunda olan Akbank’ın 1.5 milyar YTL kar açıkladıktan sonra yaklaşık 1000 kişinin işine bir günde son verilmesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi! Türkiye’deki bazı işletmeler krizi işçi çıkararak mı fırsata çeviriyor? Ekonomideki büyük tartışmayı Fatih Altaylı başlattı!

        Sendika başkanları ise krizden etkilenmeyen kurumların işçi çıkarmalarına büyük tepki gösterdi.

        Akbank’taki işçi çıkartmaları kriz fırsatçığının somut göstergesi olarak değerlendiren DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Bankanın bu kadar karlı olduğu dönemde insanları kapının önüne koyması kabul edilemez” dedi. Büyük bir operasyon yapıldığının da altını çizen Çelebi şöyle konuştu: “Banka çalışanların işine son vermeseydi karının 15’te birini kaybederdi. Yani kardan fedakarlık yapacaktı. Bu da şunu gösteriyor. Biz bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında Başbakan’a anlattık. Krizi işten çıkararak fırsata çevirecekler dedik. Sendikalar olarak çalışanların haklarını arayacağız.” Akbank’tan atılan çalışanlara hukuki olarak her türlü desteği vereceklerini de söyleyen Çelebi, demokratik yollarla haklarını arayan işçilere şöyle seslendi: “Sizi işten atsalar bile gitmeyin, çalıştığınız kurumu terk etmeyin, biz üyelerimize bu talimatı veriyoruz.” İnsanların yaşama hakkı olduğunu da vurgulayan Çelebi, “Akbank’tan atılanların önemli bir kısmının borcu var, taksit ödüyor. Şimdi bu insanlar ne yapacak. Önümüz kış, doğalgaz faturası, kira nasıl ödenecek?” şeklinde konuştu. Sürekli yeni yatırımlar yapan onbinlerce çalışana istihdam alanı açan rahmetli Sakıp Sabancı’nın imajının da zedeleneceğini ifade eden Süleyman Çelebi, “Şimdi Sabancı Grubu işçi kıyımı yapan bir kurum olarak algılanacak” diye konuştu.

        AKBANK TÜRKİYE’NİN EN KARLI KURUMU

        Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANKSİS) Genel Sekreteri Abdülkadir Ulutaş, “Kriz bahane ediliyor ama Akbank Türkiye’nin en karlı kurumu” dedi. Akbank’ın 60 yıllık tarihinde bu şekilde işten çıkarılmanın ilk kez yaşandığını vurgulayan Ulutaş, “Biz insanlara ‘Akbank’ta iş güvenceniz’ var diyorduk ve toplu sözleşme ile işten atılmamalarını güvence altına alıyorduk” diye konuştu. Banka yönetimini gelen tepkiler karşısında faturayı 3 genel müdür yardımcısına kestiğini dile getiren Ulutaş şöyle konuştu: “İnsan kaynakları müdürlüğüne Akbank kökenli, personelin sevdiği bir isim getirildi, ama bu geç kalınmış bir adım. Şimdi binlerce insan ne yapacak. Toplu olarak dava açıyoruz. Ancak mahkemeyi kazansak bile bu insanlar işlerine dönemeyecek, sadece ekstra bir tazminat daha alacak. Akbank gibi bir kurumun böyle bir dönemde bu kararı almasını beklemiyorduk.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ