Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para F-35 çalışmaları hızlanacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Lockheed Martin, Türkiye'nin de dahil olduğu ve Müşterek Taarruz Uçağı olarak ta adlandırılan F-35 Lightning II Programı kapsamında 2009 yılında tüm Sistem Geliştirme ve Gösterim uçaklarını tamamlayacak.

        Lockheed Martin firması, ilk üretim modeli F-35'leri Amerikan Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edecek ve Kaliforniya'daki Edwards Hava Üssü ile Maryland'daki Patuxent Nehri Deniz Hava Üssünde geniş çaplı uçuş testlerini başlatacak.

        Lockheed Martin'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Orlando, Florida'da düzenlendiği 2009 Hava Harp Sempozyumunda 2009 yılının F-35 programı için ilklerin yılı olacağını belirten Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Program Genel Müdürü Dan Crowley, yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

        ''F-35C nakliye modelinin ilk uçuşu, F-35B kısa kalkış, dikey iniş yapabilen modelin ilk dikey inişi, Edwards ve Patuxent Nehrindeki ilk test çalışmalarımız, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen ilk eğitim uçağı ve uluslararası ortaklarımızın ilk F-35 siparişleri 2009 yılında gerçekleşecek.''

        Crowley ayrıca, 19 Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) jetinden sekizin şimdiden teslim ettiklerini, montaj hattından ayda bir uçak çıkarttıklarını ve bu hızlarının daha da gelişeceğini ifade etti.

        Bunun yanı sıra program, şimdiden tamamlanmış 1100 saatten fazla uçuş ve 115 bin saatlik laboratuvar testleriyle F-35'in gelişmiş görev sistemlerinin yazılım ve donanımını onaylar nitelikte bulunuyor.

        Görev sistemleriyle donatılmış ilk F-35'in uçuş testlerinin başlatılması, bir taarruz uçağı içine yerleştirilmiş en güçlü ve kapsamlı havacılık elektroniği sisteminin teknik risklerinin azaltılması çalışmalarını da sağlayacak.

        Crowley, şöyle devam etti:

        ''F-35''i daha da geliştirirken, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hızlandırılmış üretim ricasında, Amerikan Deniz Kuvvetlerinin üç erken üretim F-35C'yi alma çağrısında ve Norveç ile Hollanda'nın F-35'i gelecek nesil taarruz uçakları olarak kabul etmelerinde, giderek güçlenen müşteri desteğimizin kanıtlarını görüyoruz.''

        Crowley, 2009 yılında, Lightning II'nin yeteneklerini kanıtlamasıyla ve uluslararası iş ortaklarının ilk uçaklarını sipariş etmeye başlamasıyla, bu tarz gelişmelere daha fazla şahit olunacağını da ifade etti.

        -5. NESİL TAARRUZ UÇAĞI-

        F-35 Şimşek II, süpersonik, çok maksatlı 5'inci nesil taarruz uçağı. Ortak bir tasarımdan yola çıkan, birlikte geliştirilen ve dünya genelinde aynı bakım altyapısına sahip olan 3 farklı F-35 modeli, Şimşek II'yi gelmiş geçmiş en uygun maliyetli taarruz uçağı programı yapıyor. F-35'ler ilk aşamada 11 ülkede en az 13 tip uçağın yerini alacak.

        Lockheed Martin, F-35 Şimşek II'yi başlıca endüstriyel ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile üretiyor. Fiziki açıdan birbirinin yerine kullanılabilirlik özelliğine sahip iki ayrı F-35 motoru ise halihazırda geliştirme aşamasında bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ