Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 10 milyon kişiye sigarayı bıraktırdılar - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Sigaranın insan vücuduna verdiği zararların yanı sıra ekonomileri de adeta sömürüyor. 17 milyon sigara içicisinin ortalama günlük 1 paket sigara içmesi ve sigara paketinin ortalama 3 TL olması halinde, sigaranın Türkiye ekonomisine günlük maliyeti 50 milyon TL’yi buluyor. Bu da ekonominin sırtına yıllık olarak 20 milyar TL gibi ekstra bir yük anlamına geliyor. Bu maliyete sigaradan dolayı yaşanan sağlık sorunlarının yarattığı hastalıklar da eklenince bu yükün yıllık 40-50 milyar TL arası olduğu tahmin ediliyor... Peki sigaranın tüm bu kötülükleri bilinirken insanlar neden sigara içmeye devam eder? İşte bu sorunun cevabını bulan İngiliz Allen Carr, dünyada sigarayı bırakma konusunda çığır açtı. Allen Carr’ın yöntemi “sigarayı bırakmanın en güç yanı kimyasal bağımlılık değil, beynimizi yıkayan aldatmacalardır” tezi üzerine kurulu.

        25 YILLIK SİGARA İÇİCİSİYDİ

        İngiliz Allen Carr, çok sigara içen bir babanın oğlu. Kendisi de on altı yaşında sigaraya başlamış ve giderek günde beş pakete kadar çıkmış.. Yaklaşık yirmi beş yıllık içiciliğin sonunda, artık 'her an ölümü beklerken', bir gün 'Bu son sigaram' demiş ve gerçekten o günden sonra hiç içmemiş. Kendi iddiasına göre 'sigarayı bırakmanın kolay yolunu' bulmuş. Şimdi bu yolunu dünyayla paylaşıyor. Onun yöntemiyle sigarayı 10 milyon kişi bıraktı. Bunlardan biri de ünlü oyuncu Anthony Hopkins. Hopkins, "Sigara içmek çok karmaşık bir labirentin içinde kaybolmak gibi. Ama Allen Carr, bu labirentin çıkış yolunu gösteren planını bulmuş. Anında bağımlılığımdan kurtuldum ve özgürüm" diyor.

        TÜRKİYE'DE DE ON BİNLERİ GEÇTİ

        Allen Carr, yöntemi dünyada 10 milyon, Türkiye’de ise 20 bine yakınkişi sigarayı bıraktırmış durumda. Kurumun Türkiye'deki temsilcisi Emre Üstünuçar.Sadece kendisi Türkiye'de 4 bin kişiye sigarayı bıraktırmayı başarmış.Üstünuçar, yöntemlerini şöyle özetliyor. "Sigara içicilerinin sigarayı şu şekilde bırakması için sihirli bir yol olduğunu farz edin. Aniden, sürekli, iradeyi kullanmadan, sürekli tekrar içme isteğinin yarattığı semptomlar olmadan, kilo almadan, hızlı etki gösteren şok taktikler, ilaçlar, bantlar ve başka araçlar kullanmadan. Eğer böyle bir yol olsaydı kullanır mıydınız?" diye soruyor. İşte Üstünuçar, sigarayı bırakmanın ötesinde bunları da vaadetiklerini söylüyor. Yani acı çekmeden sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu iddia ediyor.

        BIRAKAMAZSAN PARAN İADE EDİLİYOR

        Üstünuçar, “6 saatlik son derece keyifli bir terapi semineriyle içicileri sigaradan kurtaran Allen Carr yöntemi seminer, kitap, dvd, iphone uygulaması, nintendo oyunu ve cep telefonu üzerinden sigara bırakma hazırlığı yapmayı sağlayan mobilterapi formatlarıyla sigara bıraktırıyoruz. www.allencarrturkiye.com sitemizden de bilgilendirme yapıyoruz. Ama belirtmek gerekir ki her zaman en etkilisi seminerimizdir. Bırakamayanların ise paralarını geri iade ediyoruz” diyor.

        FERZAN ÖZPETEK DE BU YÖNTEMLE BIRAKTI

        Allen Carr yöntemiyle sigaradan kurtulmuş pek çok tanıdık sima da var: Anthony Hopkins, Ferzan Özpetek, Vialli, Dolce & Gabanna, Mehtap Ar”

        Bireysel seminerlerin dışında kurumlara özel “sigarasız kurum” proje danışmanlığı da yaptıklarını belirten Üstünuçar, “Dünyanın ve Türkiye’nin onlarca kurumuna sigarasız kurum olma danışmanlığı yapıyoruz. Sigarasız kurum olmak sadece içenlere sigara yasaklamak değildir kesinlikle. Sigarasız kurum olmak, içenlere sigara bırakmalarında yardım etmenin dışında, projenin iç iletişimini, hedeflerini ve uygulanmasını da kapsar. Araştırmalara göre kurumlarda çalışanların ortalama yüzde 40’ı sigara kullanır ve sigara içenin kuruma yıllık maliyeti ortalama 2500-3000 TL arasındadır. Buna göre, 500 kişilik bir kurumda, sigaranın kuruma yıllık maliyeti yaklaşık 500.00 TL ile 600.000 TL arasında değişebilir. Kurumlar, Sigarasız kurum olmamanın hayati dezavantajlarını fark etsinler yeter, gerisini A’dan Z’ye biz onlar için zaten yapıyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ