Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşte herkesin beklediği teşvik paketi - Makro Ekonomi Haberleri

        Hükümetin bugün açıklayacağı teşvik paketi sabırsızlıkla bekleniyor. Türk sanayicisi, işadamı, esnaf, işsizler ve çalışanlar umudunu bu pakete bağlamış durumda. Hükümet ise özellikle işsizliğe çözüm bulabilmek için pakete büyük önem veriyor. Yaklaşık 3 milyar liralık paketin kısa vadede Türkiye ekonomisine rahat bir nefes aldırması bekleniyor. Fakat, daha önceki teşviklerden yararlananlar bu desteklerden yararlanamayacak. Yararlanmak isteyenler daha önce sağlanan avantajlardan vazgeçmek zorunda kalacak. IMF görüşmelerinin bile ertelenmesine neden olan harcama paketinin detaylarını bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında açıklayacak.

        Ancak daha öncesinden kulislere sızan detaylar şöyle:

        -Sistemle Türkiye 4 bölgeye ayrılıyor. 3 ayaklı teşvik planında sektörel ve bölgesel ve büyük yatırım projelerine verilecek teşvikler geliyor.

        -Büyük yatırımlar yüzde 45'e varan oranlarda yatırım katkı oranıyla desteklenecek. 11 ana sektöre 81 il genelinde destek verilecek.

        - Büyük yatırımlar yüzde 45’e varan oranlarda yatırım katkı oranıyla desteklenecek.

        - İthalatın yüksek, ihracatın düşük olduğu, ileri teknoloji yatırımlar gereken 11 ana sektör, alt sektörlerle birlikte yaklaşık 15 sektör büyük yatırımlara verilecek desteklerden Türkiye genelinde yararlanacak.

        - Büyük yatırımlar başlığı altında desteklenecek sektörlerde, her sektör için destek verilecek yatırım büyüklükleri de değişecek.

        - Elektronik sektörünün de aralarında bulunduğu bazı sektörlerde proje büyüklüğü 50 milyon TL’nin üzeri kabul edilirken, bazılarında bu rakam 150 milyon TL, 250 milyon TL, 500 milyon TL ve 1 milyar TL olarak değişecek.

        - 1 milyar TL’lik yatırımların destekleneceği sektörler arasında otomotiv ve LCD televizyon yatırımları da olacak.

        - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerin yer aldığı 4’üncü bölgede kurumlar vergisi oranları yüzde 2’ye düşerken yatırım katkı oranları yüzde 25’e çıkacak.

        -Teşvik Yasası’nın 2009 yılında istihdama sınırlı ölçüde yansıması beklenirken, 3 yıllık dönemde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

        - İstihdam paketiyle İşsizlik Sigortası’ndan yararlananları istihdam edecek şirketlerin, işveren primleri 6 ay süresince devlet tarafından karşılanacak. 6 aylık staj programları oluşturacak, özel sektör buna göre çalışmak istediği personeli staj programı kapsamında alabilecek. Bu stajyerlere yapılacak ödemeler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan finanse edilecek. 6 aylık staj süresinin sonunda ise firmanın talep etmesi durumunda stajyer işe başlayacak.

        - Kredi Garanti Fonu’na Hazine Müsteşarlığı tarafından 1 milyar TL aktarılması beklenen kaynak, 1 milyar 250 milyon TL’ye çıkarılacak. Kredi Garanti Fonu’dan, kredilerin yüzde 65’ine kadar destek verilecek.

        -Paketin maliyeti 3 milyar TL’yi bulacak. İstihdamla ilgili düzenlemelerin maliyetinin 1.3 milyar TL olması öngörülürken teşvikin de 2009-2010 yılı maliyeti 1.8 milyar TL olarak hesaplanıyor.

        -Pakette istihdamı özendirici önlemler bulunurken uzun süredir beklenen yeni teşvik sistemi de yer alacak. İstihdam paketi kapsamında açıklanacak önlemlerin 3 temel ayağı olması bekleniyor. Paketin en önemli ayaklarından

        -Yeni teşvik sisteminin unsurlarından biri olarak firmaların faiz giderlerinin finansmanına da destek sağlanacak. Ayrıca tekstil dışındaki sektörlerde şirketlerin fabrikalarını belli kentlere taşımaları için nakit desteği sağlanacak.

        - Turizm sektörü, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da desteklenecek sektörler arasında yer alacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ